Podrška USAID-a

ENABLE-BiH i AS Holding potpisali Memorandum o razumijevanju

Andrea Zeravcic i Amela Semic (1)

Izgradnja STEM kompetencija za potrebe budućeg tržišta rada nezamisliva je bez povezivanja obrazovnog i poslovnog sektora već u ranom periodu školovanja učenika/učenica

U cilju smanjenja jaza između školskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja današnji svijet, danas su predstavnici projekta ENABLE-BiH i AS Holding potpisali Memorandum o razumijevanju kojim se definiše buduća saradnja u oblasti razvoja STEM znanja i vještina učenica i učenika iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Potpisivanje Memoranduma o saradnji dio je aktivnosti u sklopu realizacije projekta ENABLE-BiH – Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji se provodi od 2016. godine uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Kroz provedbu projekta, USAID BiH i Save the Children nastoje postići pozitivne promjene uvođenjem STEM koncepta u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje kako bi se učenicama i učenicima omogućilo da stiču znanja i vještine koji će im biti neophodni za poslove koje nosi budućnost.

Grupacija AS Holding okuplja više od 10 domaćih kompanija iz proizvodno-prehrambenog sektora i u svom dosadašnjem poslovanju već je pokazala da prepoznaje i podržava inicijative koje za cilj imaju praktičnu edukaciju i demonstraciju poslovnih procesa.

„U skladu sa misijom grupacije AS Holding „…kreiramo puteve uspjeha isporučujući i razmjenjujući znanja, ideje…“ jasno smo pokazali društvenu odgovornost i spremnost da budemo partner na projektu ENABLE BiH, da radimo na unapređenju obrazovanja u BiH, da podržimo ovakve edukativne, praktične i slične projekte koje već uspješno reliziramo u saradnji sa svim nivoima obrazovanja. Ljudski resursi, a naročito populacija školske djece koja treba da nastavi da gradi i razvija već izgrađeno, je svakako stub društvene zajednice. Grupacija AS Holding, uz viziju vlasnika i rukovodstva, ima stručnjake, ambijent, metodologije i iskustvo da pravovremeno pomogne i podrži djecu koja će sutra svoju profesiju graditi u ovoj ili sličnim grupacijama i kompanijama„ – izjavila je prof.dr. Amela Semić u ime Uprave AS Holdinga.

Izgradnja STEM kompetencija za potrebe budućeg tržišta rada nezamisliva je bez povezivanja obrazovnog i poslovnog sektora već u ranom periodu školovanja učenika/učenica. Cilj takvih aktivnosti je da omoguće uvid, a poželjno i iskustvo iz poslovnog sektora da bi se bolje razumjela svrha učenja i moguća primjenjivost naučenog u poslovnom okruženju.