Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštro upozorenje iz EU

Energetska zajednica: BiH je najgora u regionu, ne igra po evropskim pravilima!

TE Kostolac B
TE Kostolac B

Naša država ponovo, po zna koji put, nema dobre rezultate u pogledu reforme energetskog sektora. Kao rezultat toga, nije joj bilo moguće preći na Treći energetski paket na državnom nivou, a u sektoru plina čak ni na Drugi energetski paket

Na današnjoj konferenciji za novinare Energetske zajednice na kojoj je predstavljen izvještaj o napretku za 2020. godinu. BiH je, kako se i očekivalo, najgore prošla od svih zemalja Zapadnog balkana.

A. DUČIĆ

Naša država ponovo, po zna koji put, nema dobre rezultate u pogledu reforme energetskog sektora. Kao rezultat toga, nije joj bilo moguće preći na Treći energetski paket na državnom nivou, a u sektoru plina čak ni na Drugi energetski paket.

Sekretar Energetske zajednice Janez Kopač tokom ove konferencije za Fokus.ba je izjavio da je BiH s najmanjim progresom u ovoj godini od svih zemalja regiona.

– Problemi su nastali sa svim što je vezano za državni nivo. Nema zakonodavstva o gasu. Zakonodavstvo u oblasti električne energije je talac odnosa. Rafinerija brod ne poštuje propise o emisiji. BiH bi trebala imati zajedničke zalihe nafte a nema ih. RS je usvojila zakonodavstvo u skladu sa trećim paketom kada je riječ o gasnom sektoru, FBiH nije. Problemi su i sa projektom Bloka 7 u Tuzli. BiH ne smanjuje zalihe uglja koje su postale zabranjene, već ih povećava. Ukratko, BiH ima veliki problem sa energetskom tranzicijom – kazao je Kopač za Fokus.ba.

Našoj državi se spočitava što Operator sistema za prenos električne energije nije izdvojen kao subjekt, kao ni operateri distributivnog sistema.

Državnom regulatornom tijelu – DERK-u nedostaje važne kompetencije. S druge strane, Bosna i Hercegovina je postigla napredak tamo gdje nije blokirano donošenje zakonodavstva, a poznato je da RS blokira sve što se treba donijeti na državnom nivou.

– Sektor plina djeluje izvan evropskog zakona i prakse, bez zakona i regulatornih tijela na državnom nivou. Ne postoji zakon o obaveznim zalihama nafte na državnoj razini i nije bilo napretka postignuto tokom ovog izvještajnog perioda. Na području energetske efikasnosti, entitetsko zakonodavstvo nije u potpunosti implementiralo postojeće zakonodavstvo – kaže se u izvještaju.