Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energetska zajednica: BiH su uvedene jednogodišnje sankcije

energetska zajednica sankcije

Na trinaestoj sjednici Ministarskog vijeća Energetske zajednice koja se danas održava u Tirani utvrđeno je da je Vijeće usvojilo sankcije prema Bosni i Hercegovini zbog neispunjenja propusta da se usvoji drugi energetski paket iz oblasti gasa, a sankcije će se primjenjivati godinu dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

[yuzo_related]

Istovremeno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je ranije za AA da je Bosna i Hercegovina izbjegla sankcije Energetske zajednice, ali je data posljednja prilika da se učini progres u oblasti energetike, međutim, u zvaničnom saopštenju Energetske zajednice navodi se da su sankcije usvojene.

“Po prvi put, Ministarsko vijeće usvojilo je mjere protiv Bosne i Hercegovine zbog propusta da se usvoji drugi energetski paket u sektoru plina. Sankcije će se primjenjivati u periodu od godinu dana”, ističe se u saopćenju Energetske zajednice.

Vijeće je podsjetilo na kršenje obaveza od BiH u sektoru gasa od prošle godini i istaklo da “uprkos svoj pomoći koja je ponuđena ovoj ugovorenoj strani, nije postignut nikakav napredak”.

Tokom današnje sjednice usvojene su i smjernice za transevropsku energetsku infrastrukturu.

Trinaesta sjednica Ministarskog vijeća Energetske zajednice okuplja ministre zadužene za energetiku osam država koje su potpisale Sporazum oenergetskoj zajednici (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina) i Europske unije koju će predstavljati evropski komesar Miguel Arias Canete i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, dok Gruzija, Armenija, Norveška i Turska imaju status posmatrača.