Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energoinvest nema informaciju o obustavi isporuke ruskog plina BiH

gas234

U Energoinvestu d.d. Sarajevo, koji je jedini uvoznik plina u BiH, nemaju službenu informaciju o obustavi isporuke ruskog plina našoj zemlji.

– Naša kompanija ima potpisan ugovor s ruskim isporučiocem gasa Gazprom Export LLC o snabdijevanju BiH prirodnim gasom i taj ugovor je na snazi. Ugovor s Gazpromom se produžava aneksima na godišnjem nivou, pa upravo tim povodom predstavnici Energoinvesta planiraju naredne sedmice otputovati u Rusiju da bi dogovorili isporuku plina za 2016. godinu – kazali su Feni u Odjelu za odnose s javnošću Energoinvesta.

Mediji su u srijedu prenijeli da je ruski gasni gigant Gazprom obustavio isporuke gasa Ukrajini, jer Kijev nije platio avans. Ruska novinska agencija Tas prenosi izjavu direktora Gazproma Alekseja Milera da Gazprom obustavlja isporuke gasa Ukrajini dok ne uplati novi avans. Miler je izjavio da „odbijanje Ukrajine da kupi ruski gas dovodi u pitanje i tranzit gasa do Evrope preko Ukrajine i snabdijevanje potrošača u Ukrajini“.

Činjenica je, kažu u Energoinvestu, da Bosna i Hercegovina nema vlastita skladišta gasa i nije u mogućnosti skladištiti gas, zbog čega smo ovisni o redovnom snabdijevanju prirodnim gasom iz Ruske Federacije.

– Ako se u Ukrajini zatvori ruski gas, Energoinvest će pokušati pronaći drugog dobavljača na tržištu – kazali su u toj kompaniji.