Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anis Krivić

Epidemija divlja, potpisani ugovori i s nekoliko privatnih laboratorija za PCR

anis krivic (1)

Bajramović je kazala i da je stopa smrtnosti 1,31 posto te da je u oktobru oko 30 posto uzetih uzoraka bilo pozitivno na COVID-19, s tim da je u posljednjih sedam dana taj procenat porastao na 40 posto, a najveći izvori zaraze su porodični klasteri, najugroženija grupa zaposlenici u kancelarijama

Anis Krivić, vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo i ministar obrazovanja, danas je istakao da su imenovanjem Jasne Agić, aktuelne ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljenica lica i izbjeglice, za vršiteljicu dužnosti ministrice zdravstva otkočeni brojni procesi koji su bili u zastoju.

Naglasio je da epidemija koronavirusa divlja, ali da su preduzeli brojne korake u borbi s njom, te pozvao stanovnike Sarajeva da se pridržavaju epidemioloških mjera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odmah po imenovanju v.d. minsitrice, u petak i subotu održana je zajednička sjednica Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva na kojoj su doneseni brojni zaključci u cilju efikasnije borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Zahvaljujem joj se na njenoj odlučnosti i odgovornosti, vrijeme će pokazati koliko je ovo odvažan čin ministrice Agić. Također smo postavili i vršiteljicu dužnosti šefa Kriznog štaba. Na to mjesto je imenovana Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog dosadašnja članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. Od prošlog sastanka nastavljene su aktivnosti na osposobljavanju i stavljanju u funkciju bivšeg garnizonskoj ambulanti Opće bolnice. Radovi idu u skladu sa planiranom dinamikom, radi se paralelno na obnovi objekta i nabavci opreme i smještaju. Opća bolnica je stavila u funkciju još oko 30 kreveta i otvorila infektivno odjeljenje“, kazao je Krivić.

Dodao je da su obavljeni inspekcijski nadzori u vezi sa naredbama kriznih štabova Federacije BiH i Kantona Sarajevo o obavezi stavljanja u funkciju 30 posto kapaciteta za liječenje COVID pacijenata u roku 72 sata.

“Nastavili smo sa aktivnostima oko nabavke zaštitne opreme i materijala sve u saradnji sa UNDP-ijem i u preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Do kraja ove sedmice stiže i novi kontingent sa više od četiri miliona komada zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih institucija KS, a na sjednici Vlade u četvrtak od Kriznog štaba zatražićemo da se izvrši dodatno utvrđivanje eventualnih potreba po institucijama s ciljem novih nabavki i dodatnih količina opreme, uzevši u obzir usložnjavanje globalne epidemiološke slike i evidentan rast cijena na tržištu i duže rokove isporuke“, objavio je v.d. premijera KS.

Istakao je da je UNDP na zahtjev ZZO pristupio interventnoj nabavci dodatnih 59.000 PCR testova, briseva te 10.000 brzih AG testova. Do sada je isporučeno 2.000 AG testova, dok je za danas planirana isporuka prvih 9.000 PCR testova, dok se ostatak testova očekuje u naredne dvije sedmice. Također, na zahtjev ZZO-a pristupilo se nabavci favipiravir lijeka.

“Epidemija divlja, širi se i nažalost niko u regionu nije pošteđen ove epidemije. Iskoristiću priliku da zamolim sve građane i građanke Kantona Sarajevo da se ponašaju odgovorno, da se pridržavamo mjera i preporuka zdravstvenih stručnjaka, kako bi se širenje virusa što prije zaustavilo“, kazao je Krivić.

V.d. ministrica zdravstva Agić je kazala da je u skladu sa zaključkom zajedničke sjednice Vlade KS i Kriznog štaba proveden postupak za ugovaranje usluga PCR testiranja sa certificiranim privatnim laboratorijama. Prema njenim riječima, do sada su potpisani ugovori sa tri privatne laboratorije, a danas se očekuje da se isto uradi sa još jednom.

“Na ovaj način osigurali smo da se izvrši analiza svih prikupljenih uzoraka u domovima zdravlja KS od kojih su neki već tokom jučerašnjeg dana dostavljeni u privatne laboratorije, odmah po zaključivanju ugovora. Također, na ovaj način su u narednom periodu osigurani i dodatni kapaciteti za blagovremene analize svih uzoraka uzetih od građana. Sve privatne laboratorije će biti uvezane u jedinstven informacioni sistem zavoda, tako da će građani informaciju o svojim nalazima moći dobiti putem naše Viber aplikacije, ukoliko se za takvu vrstu prijema nalaza registruju. Za ovu namjenu zavod je do kraja godine osigurano dodatnih 900.000 KM“, kazala je Agić.

O sukobu Opće bolnice i Kliničko-univerzitetskog centra u Sarajevu i to u jeku pandemije, Agić je kazala da to mora prestati.

“Prestaće tek kada menadžmenti zdravstvenih ustanova budu radili svoj posao na način da stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, da se organiziraju i da rade svoj posao. Vlada im je osigurala sve što im je potrebno za rad, stalno ih pitamo šta im je još potrebno za obavljanje njihovih poslova. Zaposlili smo ljude, opremili ustanove, dajemo im novo osoblje, nabavili smo novu opremu, sve to javno, transparentno i bez ikakvih afera. Mora se mijenjati svijest, svi moraju preuzeti odgovornost“, poručila je Agić.

Pojasnila je da izolatorij u Željezničkom školskom centru nije pripremljen, jer je u međuvremenu stigla naredba Kriznog štaba FMZ-a da sve javno-zdravstvene ustanove u FBiH imaju zadaću da osiguraju po 30 posto kapaciteta za liječenje COVID-19, nakon čega će se ići na popunjavanje preostalih kapaciteta, a tek onda na pronalaženje novih. Također, objekat su pregledali nadležni epidemiolog KS i inžinjer UNDP-ija, koji su ocijenili da ne ispunjava epidemiološke standarde i da je neophodno dosta vremena i sredstava da se stavi u funkciju. Agić je kazala da zbog svega navedenog razmatraju alternativno rješenja za koje se nada da će ga pronaći do kraja sedmice.

Ona je kazala da se prati epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevu te da će u skladu s njom pooštravati ili popuštati trenutne restriktivne mjere.

“Sigurno je da ako to situacija bude zahtijevala ići će se i radikalnije. Čitav set mjera je na raspolaganju, od potpune zabrane svih javnih okupljanja do uvođenja restriktivnih mjera kretanja, rada i slično“, poručila je Agić.

U zadnjih mjesec dana epidemiološka situacija u Kantonu je pogoršana, istakla je nova vršiteljica dužnosti predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Bajramović. Kazala je da je svakodnevni broj novozaraženih trocifren, a da je do sada najveći zabilježen 28. oktobra kada ih je bilo 387.

“Prateći trend na način na koji se povećava broj zaraženih u septembru smo imali linearni rast. Međutim, sada već ta krivulja poprima eksponencijalni rast. Što se tiče reprodukcijskog broja on je 14. oktobra imao najveću vrijednost i bio je skoro dva. Znači da je jedna zaražena osoba zaražavala dvije osobe, a već sa jučerašnjim datumom imamo da je taj reprodukcijski broj pao na 1,24, što govori o trendu nekog blagog opadanja. Ali, vidjećemo u narednim danima, jer su uzorci na čekanju za analizu. Jučer sam imala podatak da oko 1.700 uzoraka uzetih u Domu zdravlja još uvijek nije analizirano“, rekla je Bajramovića.

Pojasnila je da nakon analize tih oko 1.700 uzoraka uz pomoć privatnih laboratorija treba očekivati novi skok broja zaraženih.

“Sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika, imamo do sada najveći broj od kako je počela epidemije u Kantonu Sarajevu, ona trenutno iznosi 474 oboljela na 100.000 stanovnika. Naravno, ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije“, upozorila je Bajramović.

Ona je kazala da je trenutno četiri posto ukupnog broja zaraženih hospitalizovano, što je dobar trend, ali da bi se sa povećanjem broja oboljelih mogao očekivati i porast hospitalizovanih. Bajramović je kazala i da je stopa smrtnosti 1,31 posto te da je u oktobru oko 30 posto uzetih uzoraka bilo pozitivno na COVID-19, s tim da je u posljednjih sedam dana taj procenat porastao na 40 posto.

Prema njenim riječima najveći izvori zaraze su i dalje porodični klasteri, a najugroženija grupa zaposlenici u kancelarijama.