Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vakcinacija najefikasnija

Epidemiolog Jela Aćimović: Moguća istovremena infekcija virusom gripe i korone

jela acimovic (1)

Prema njenim riječima, vakcinu protiv sezonske gripe treba da iskoristi što veći procenat stanovništva, da se zaštite osjetljive osobe i one kod kojih je veća vjerovatnoća da se može razviti teži oblik, kao što su stariji i osobe sa hroničnim bolestima

Epidemiolog Jela Aćimović izjavila je da će PCR testiranje biti osnovna dijagnostička metoda koja će potvrđivati da li pacijent ima virus korona ili je obolio od sezonske gripe, budući da je moguća istovremena infekcija i da su brojni simptomi slični.

-Kada govorimo o kliničkoj slici, tačno je da brojni simptomi mogu da se jave i kod gripe i kod COVIDA-19 kao što su povišena temperatura, groznica, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima i slično. Međutim, neki od simptoma su više karakteristični za jednu, a drugi za drugu bolest”, rekla je Aćimovićeva u intervjuu Srni.

Kao primjer je navela kratak dah i gubitak osjećaja mirisa i ukusa, što je veoma karakteristično za virus korona, te se osoba sa tim simptomima smatra i vjerovatnim slučajem.

-Postoje razlike i u nalazima koji se rade, uključujući nalaze iz krvi, snimak pluća, tako da osobe sa COVIDOM -19 i upalom pluća imaju karakterističan nalaz na snimku pluća, koji jasno može upućivati na pravu dijagnozu. I epidemiološki faktori će olakšavati da dođemo do prave dijagnoze, na primjer, ako je neko bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na COVID-19 – dodala je Aćimovićeva.

Ona je napomenula da će u predstojećoj sezoni gripa i drugih respiratornih infekcija poseban izazov biti diferenciranje između različitih bolesti, odnosno različitih uzročnika.

-Ako neko ima COVID – 19, čak i kada se radi o simptomima koji prođu za dan ili dva, ta osoba je potencijalno zarazna tokom dvije sedmice od početka simptoma i za to vrijeme mora da ostane u izolaciji. Osoba koja ima grip je zarazna pet do sedam dana i može ranije da se vrati na posao, u školu, odnosno uobičajenom životu – pojasnila je Aćimovićeva.

Ona očekuje da će mjere koje se provode radi smanjenja širenja COVID-19 pomoći i da se smanje druge respiratorne infekcije ove sezone, uključujući i sezonski grip, ali je istakla da je vakcinacija najefikasnija.

-Vakcinacija protiv gripa se preporučuje svim osobama koje žele da smanje rizik obolijevanja, a posebno je značajno preporučiti je hroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, te lako mogu prenijeti infekciju i drugima – navela je Aćimović.

Prema njenim riječima, vakcinu protiv sezonske gripe treba da iskoristi što veći procenat stanovništva, da se zaštite osjetljive osobe i one kod kojih je veća vjerovatnoća da se može razviti teži oblik, kao što su stariji i osobe sa hroničnim bolestima.

Ona je dodala i da su izbjegavanje okupljanja, zatvorenih, slabo provjetrenih prostora u kojima je mnogo ljudi, poštovanje distance, nošenje maski u zatvorenom prostoru i na mjestima gdje se ne može održati distanca, ključne mjere kojima se građani mogu zaštiti od infekcije virusom korona, ali i sezonskog gripa i drugih respiratornih bolesti.