Erdogan će u BiH posjetiti tri lokacije

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boravit će u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u nedjelju 20. maja 2018. godine.

Ova posjeta, o kojoj su prvobitno pisali turski mediji, izazvala je brojne kontroverze i reakcije u BiH imajući u vidu da je najavljen i veliki predizborni miting u Sarajevu pred 10.000 turskih državljana iz cijele Evrope.

U Ambasadi Turske u BiH za Fokus.ba je potvrđeno da će Erdogan tokom boravka u BiH posjetiti tri lokacije, a prva je Predsjedništvo BiH gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

„Tom prilikom će biti razmotrene mnoge teme unutar bilateralnih političkih, trgovinskih i ekonomskih odnosa. U tom kontekstu, smatra se da će konkretne teme poput, u prvom redu, projekta izgradnje ceste Sarajevo-Beograd, uzajamnog povećanja investicija i razvoja trgovine, biti među glavnim temama koje će se razmatrati“, naveli su za Fokus.ba iz Ambasade Turske u BiH.

U okviru posjete, planirano je da Erdogan prisustvuje 6. redovnoj skupštini Unije evropskih turskih demokrata (UETD) koja će se održati istoga dana u Sarajevu, u dvorani Zetra.

Iz ove ambasade nisu željeli spekulisati ko je sve pozvan na ovaj skup te ko će se od zvanica obratiti prisutnima, isičući da je sve to u nadležnosti UETD-a.

„Predsjednik Republike Turske će, također, prisustvovati svečanoj dodjeli počasnog doktorata na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS)“, istakli su iz ove ambasade.