Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogana i Emine u pratnji bračnog para Izetbegović izašli na binu u Zetri (VIDEO)

BiH

erdogan_izetbegovic_bakir_sebija_emine_zetra_2

Počeo je 6. po redu Kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji se održava danas u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu, a čiji je počasni gost predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Erdogana, skupu pred više hiljada ljudi, prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Na kongresu UETD-a učestvuju članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Svedske, Švicarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Ispred dvorane je postavljen veliki ekran putem kojeg će kongres imati priliku pratiti gosti koji ne budu mogli biti smješteni unutar dvorane.

Erdogan i njegova supruga Emine su u pratnji Bakira i Sebije Izetbegović izašli na binu u Zetri… Pogledajte kako je to izgledalo video prilogu N1 televizije…

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya ranije je izjavio da će danas biti održana i generalna skupština UETD-a.
Posjeta Erdogana Sarajevu, prema riječima Sirakaye, sama po sebi ima mnogo značenja.

“Sarajevo je područje gdje zajedno žive različite kulture, vjere i nacije. Kada danas pogledamo Evropu, možemo primijetiti da su ksenofobija, islamofobija, antisemitizam dosegli visok nivo. Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života”, poručio je Sirakaya.

“Najviše neprijateljstva prema Turskoj u parlamentima evropskih zemalja dolazi od parlamentaraca koji se predstavljaju da su porijeklom iz Turske“, poručio je Erdogan.

“To što neke evropske zemlje danas mogu ustati i na nivou bezobrazluka se obraćati Turskoj i njenim zvaličnicima je dijelom posljedica nejedinstva Turaka u tim zemljama“, poručio je Erdogan.

Možete pratiti UŽIVO dešvanja u Zetri na Youtubeu Al Jazeere Balkans…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U posjetu BiH doputovala je i supruga turskog predsjednika Emine Erdogan, zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Ranije danas održan je têtе-à-têtе predsjedavajućeg Prеdsјеdništvа BiH i predsjednika Republike Turske kao i sаstаnаk dеlеgаciја dvije zemlje.

Erdogan je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Nakon Kongresa predsjednik Republike Turske će posjetiti i Internacionalni univerzitet u Sarajevu gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat.