Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki ambasador

Eric Nelson: Podržavamo rad Istražne komisije Parlamenta BiH

eric nelson (1)

Istražna komisija i druga nadzorna tijela su ključno sredstvo za pozivanje na odogovornost vlasti i nadam se da će njihovi nalazi ići u pravcu da se unaprijedi borba protiv korupcije, rekao je američki ambasador

Američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je danas u Sarajevu da nedostatak povjerenja u institucije BiH predstavlja veliku smetnju napretku BiH. On je govorio na događaju „100 lica korupcije“ kojeg je organizirao Nacionalni demokratski institut (NDI) BiH. Također, na ovom događaju govorili su i pojedini članovi Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Piše: A. DUČIĆ

-S ponosom podržavamo rad ove istražne komisije. SAD su spremne raditi s vama u cilju implementacije reformi. Opredijeljeni smo da se borimo protiv korupcije usvajanjem reformi, a Parlament ima dužnost da mijenja ili ukida zakone koje mogu da iskorištavaju korumpirani akteri. Istražna komisija i druga nadzorna tijela su ključno sredstvo za pozivanje na odogovornost vlasti i nadam se da će njihovi nalazi ići u pravcu da se unaprijedi borba protiv korupcije – rekao je Nelson.

Kaže kako ga ohrabruje međustranačka saradnja unutar ove istražne komisije jer tu participiraju parlamentarci iz različitih stranaka.

-Samo se tako možemo boriti protiv korupcije, dakle izvan granica političkih stranaka. Političke stranke u državama trebaju nastojati da državu naprave uspješnom demokratijom, a tako i u BiH moraju naći zajednničke jezike, da bi borba protiv korupcije bila top prioritet u državi. Vrlo je važno da ustrajemo na ovom putu. Korupcija narušava povjerenje građana u izabrane zvaničnike – kazao je američki ambasador.

On je naglasio da SAD vjeruju da razvoj pomaže da države postanu održive. Dotakao se i situacije u BiH kada je riječ o korupciji pa je spomenuo indeks Transparency International za 2020.

-BiH je na mjestu koje je najniže od 2012. Imamo urgentnu potrebu da se bavimo ovim problemom. Vlada SAD želi ono što građani žele, BiH koja je sigurna stabilna i prosperitetna i koja se oslanja na sebe. To možemo postići. BiH se ne može oslanjati na speratističke politike, inače imat ćemo imati blokiranje napretka, umjesto da imamo osnovu za napredak za sve građane bez obzira na njihovu pripadnost – pocrtao je ambasador SAD-a u BiH.