Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovor za Fokus.ba

Erol Avdović: Republikanci su kasno shvatili da su zbog Trumpa na vratima pakla

Donald Trump je napao sveto mjesto američke demokratije. Da li će establišment u Washingtonu ići korak dalje od onoga čime se prijeti – eventualnim stavljanjem Trumpa iza rešetaka ili pod nadzor

Piše: A. DUČIĆ

Erol Avdović, poznati bh. novinar koji dugi niz godina za bh. medije izvještava iz SAD-a, a posebno iz UN-a, u razgovoru za Fokus.ba rekapitulirao je burna dešavanja u Washingtonu u protekla 24 sata.

Govoreći o pokušaju opsade Capitol Hilla, Avdović cijeni da je još aktuelni predsjednik Donald Trump direktno pozvao svoje pristalice u pohod na “američki hram demokratije”, kako kaže, na sveto američkog političkog establišmenta, na Kongres.

– Izgovorivši riječi, a od tog stava još ne odustaje – da nikad neće priznati ove izbore, pokazao je u pravcu Capitol Hilla i još rekao “ja ću biti s vama”. A onda se povukao u udobnost Bijele kuće i entuzijastički, neki tvrde čak na ivici egzaltirajuće euforije posmatrao razularenu rulju kako upada u Kongres tokom zasjedanja Zastupničkog doma i Senata. Zatim se oglušio o višesatne pozive javnosti, pritisak medija, pa čak i telefonske pozive republikanaca satjerane u bunker i zaključane urede senatora i kongresmena – da odmah izda “naređenje” rulji da obustave napad i da se raziđu. Kada je to učinio nevoljno, anemično, nedržavnički već kao kukavica koja se još jednom uplašila za svoj status bilo je kasno. Jedan dio ureda je vandaliziran, prolivena je krv u aulama bijelog zdanja Kongresa i sve je već mirisalo na građanski rat – riječi su Avdovića.

Taj “građanski rat” valja priznati, dodaje Avdović, traje na društvenim mrežama još od Trumpovog poraza, 3. novembra. Republikanci su, ističe on, konačno shvativši da su na vratima pakla počeli da napuštaju Trumpov brod, ali nedovoljno brzo i efikasno.

– Neće biti dovoljno da se oni tek sada – post festum, posipaju pepelom ako ne smognu hrabrosti da Trumpovim pristalicama u narednim danima i mjesecima priopće pravu istinu o “pokradenim izborima”, i ne nađu načina kako da razvale Trumpovu propagandu u koju je povjerovalo 75 miliona Amerikanaca. To je prvenstveno njihova uloga u obračunu s “trumpizmom” u narednom periodu. Ako to ne urade ne samo da su oni (republikanci) zahvaljujući Trumpu izgubili Zastupnički dom, Senat i Bijelu kuću – već im prijeti i cjepanje na dvije partije, kako to već upozoravaju mnogi analitičari nove američke zbilje – mišljenja je ovaj ugledni bh. novinar.

Sumnja, pak, da će doći do aktiviranja famoznog 25. amandmana,”jer pokazalo se da u Washingtonu nema dovoljno političke hrabrosti za to, iako se potpredsjedniku Mike Pencu mora odati priznaje za držanje u Kongresu prilikom potvrde rezultata u korist Joe Bidena i Kamale Haris”.

– Jednostavno, oko Trumpa se mnogo pričalo, on nije silazio s naslovnih strana vodećih američkih dnevnika, New York Timesa i Washington Posta i bio je gotovo 24 sata svaki dan na TV mrežama glavna vijest – ujedno medijski cirkus i sve ono u šta smo vjerovali da ne priliči predsjedniku SAD. U isto vrijeme Trump je imunizirao javnost na sve skandale, pa je šokiranost bila sve manje – do 6. januara kada je prolivena krv u Kongresu. Sada se otvoreno govori da on ima tu krv na svojim rukama, no treba tek vidjeti da li će političko-medijski establišment u Washingtonu ići korak dalje od onoga čime se prijeti – eventualnim stavljanjem Trumpa iza rešetaka ili pod nadzor – kaže Avdović.

Ovo drugo, navodi on, izgleda realnije jer potpredsjednik Pence i bez formalnog prizivanja 25. amandana komunicira s Pentagonom, dakle s armijskim šefovima, tako da je Trump vjerovatno osujećen od upotrebe vojske kako na domaćem tako i na međunarodnom planu u narednih 13 dana – 20. januara kada mora predati dužnost Joe Bidenu. Vidjet ćemo, kaže Avdović, kako će on manevrisati u tom novom političkom realmu – poštapajući se na politički bonton, znanu američku demokratsku tradiciju koju je sam doveo na rub sunovrata u srijedu 6. novembra. A vidjet ćemo, dodaje on, i da li će novoizabrani predsjednik Biden pristati više na bilo koju vrstu komunikacije s njim.

– Indikativno je da se rulja koja je napala Kongres u vodećim američkim medijima naziva “nasilnom mafijom” (violent mob) pod komandom Donalda Trumpa, te da se uspoređuju s teroristima, što svakako i jesu s obzirom na način kako su kao teledirigovani roboti preplašili Ameriku 6. januara 2021. Taj dan će ostati u analima novije američke povijesti. Američki admiral James Stavrdis bivši glavni zapovjednik NATO snaga u Evropi usporedio je taj datum s 11. septembrom 2001 – koji je promjenio Ameriku, ali i svijet. Stavrdis, ali i drugi generali, Clin Powel i Jim Mattis recimo, kao i svi 10 živućih američkih šefova Pentagona (u posebnom pismu javnost prije 6. januara) upozoravaju da sada – do 20.januara treba budno paziti na Trumpa da ne napravi neku nepromišljenu glupost na međunarodnoj sceni. No, s obzirom na jučerašnju bolnu epizodu u Kongresu gotovo je izvjesno da se Trumpu više neće dozvoliti neka pustolovina poput recimo napada na Iran prije njegovog izlaska iz Bijele kuće – zaključuje naš sagovornik.