BiH

Zloupotreba podataka

Esad Trokić se javio iz Kanade: “Na biračkom spisku je moja majka, a umrla je prije pet godina”

06/10/2020

On je Centralnoj izbornoj komisiji uputio žalbu zbog činjenice da se na listi za glasanje iz Srbije nalazi njegova majka, iako je preminula 2013. godine

Esad Trokić, državljanin BiH koji živi u Kanadi, jedan je od onih koji su javno progovorili o vidljivim zloupotrebama podataka u planiranju izbornog procesa u našoj zemlji.

On je Centralnoj izbornoj komisiji uputio žalbu zbog činjenice da se na listi za glasanje iz Srbije nalazi njegova majka, iako je preminula 2013. godine.

“U Centralnom biračkom spisku za grad Banja Luka (naziv OIJ) strana 32/1131 KOD (OIJ 034) upisana je moja majka Senija Trokić. Moja majka je nažalost umrla 13. marta 2015. godine u Kanadi gdje je i sahranjena”, kaže Trokić.

On naglašava da njegova majka nikada nije bila u Srbiji te da je lažiran i njen datum rođenja (10. januar 1945.), a prijavili su je za glasanje pod brojem 743106842.

“Molim vas da postupite po zakonu, izbrišete je sa spiska i da se pokrene krivični postupak protiv organizatora ovakvih kriminalnih radnji”, napisao je Esad Trokić u svojoj žalbi.

Naglašava da se on uredno prijavio za glasanje, ali da ga nema na spisku.

“Ja sam se prijavio za glasanje iz inostranstva i do sada moja prijava nije registrovana, a moje ime nije ni među onima kojima je odbijena prijava za glasanje izvan BiH. Molim vas da se pronađe moj uredno dostavljen obrazac za glasanje, da se moje ime zavede u Centralni birački spisak za glasanje iz inostranstva i da mi se na vrijeme dostavi glasački materijal kako bih mogao izvršiti svoju građansku dužnost”, zaključio je Trokić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.