Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predstavnik

Escobar se ne boji rata u BiH nego ekonomskog i demografskog kolapsa

gabriel escobar
FOTO: N1 / Screenshot
Arhiva

Escobar je upozorio da u prilog tome ide što BiH ima “daleko najgori ekonomski rast u regiji”, najgora je po indeksu korupcije u regiji u 2022. godini i svake godine gubi jedan posto svog stanovništva, uglavnom mladih ljudi

Posebni američki predstavnik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je u petak da ga u Bosni i Hercegovini “više zabrinjava” mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa od rata.

To je puno realnija opcija, rekao je američki predstavnik hrvatskim novinarima u Zagrebu prije polaska na ovogodišnji Dubrovnik forum.

Escobar je upozorio da u prilog tome ide što BiH ima “daleko najgori ekonomski rast u regiji”, najgora je po indeksu korupcije u regiji u 2022. godini i svake godine gubi jedan posto svog stanovništva, uglavnom mladih ljudi.

Mlade manje opterećuju politička prava od korupcije

Američki predstavnik je rekao da se politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma “trebaju očuvati i zaštititi”, ali je uvjeren da mlade manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

“Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele živjeti u multietničkom društvu. Odlaze jer ne mogu pronaći posao bez korumpiranih veza”, smatra Escobar.

Američki predstavnik je dodao da je ekonomija Republike Srpske “u jako, jako lošem stanju” i da se lider bosanskih Srba Milorad Dodik “više ne smatra efikasnim po pitanju ekonomskog upravljanja”.

U najnovijem raspirivanju napetosti u BiH, Parlament Republike Srpske u junu je na Dodikovu inicijativu usvojio zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je odlukom od 1. jula poništio sporne zakone i izmijenio krivični zakon BiH čime je otvoren prostor krivičnom progonu odgovornih za ugrožavanje ustavnog poretka države.

SAD spremne “reagovati vrlo snažno”

Escobar je rekao da će Sjedinjene Države zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i centralne institucije od Dodikovih napada. Uz to će biti spremne “reagovati vrlo snažno” pravnim sredstvima poput sankcija ako se ispostavi da Dodikova najava referenduma o statusu Republike Srpske nije samo još jedna prazna prijetnja, prenosi Hina.

“Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za odcjepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bit ćemo spremni reagovati pravnim sredstvima”, naglasio je.

Escobar je ponovio da SAD podržava put BiH prema Evropskoj uniji kojega, između ostalog, usporava ruski utjecaj.

“Dodik hvali (ruskog predsjednika Vladimira) Putina više nego što to čini (bjeloruski predsjednik Aleksandar) Lukašenko”, rekao je američki predstavnik i smatra to “zabrinjavajućim trendom”.

Rekao je da ne vidi ništa pozitivno u njegovim odnosima s Moskvom i priznaje da su odnosi Srbije i Rusije puno kompliciraniji.

Ipak, pozitivnim ocjenjuje što nije bilo nedavnih sastanaka srbijanskog predsjednika Vučića s Putinom ni sastanaka na nivou ministarstva vanjskih poslova te pozdravlja što je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a glede ruske agresije na Ukrajinu, ali je pozvao Srbiju da slijedi put svojih susjeda i uvede sankcije Moskvi.

“Važno je pokazati solidarnost s ostatkom međunarodne zajednice u ovakvim vremenima. Potičemo ih da to učine”, rekao je Escobar.

Kurti će “propustiti priliku” ako se ne uskladi s partnerima

Srbija i Kosovo prihvatili su u februaru evropski plan za normalizaciju odnosa, a u ožujku u Ohridu i Aneks za implementaciju tog sporazuma.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate” te da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Nemiri na sjeveru Kosova koncem svibnja ugrozili su taj plan. Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba i čine lokalnu većinu, a nemiri su izbili nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije po nalogu Prištine, preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su većinski Srbi bojkotovali, a izlaznost bila tek 3,4 posto.

Escobar je rekao u petak da je evropski plan “dobar” i da ne “podilazi nijednoj strani”.

Američki predstavnik rekao je da ima “pozitivnih naznaka” da bi Beograd to mogao prihvatiti, ali to ne može reći i za kosovskog premijera Albina Kurtija.

“Nadamo se da će se (Kurti) u nekom trenutku uskladiti s evropskim i američkim zahtjevom”, rekao je Escobar.

Propuštanje prilika

Na pitanje kakve bi posljedice to moglo imati po Kosovo i hoće li jedna od njih biti povlačenje KFOR-a, Escobar je rekao da ta mogućnost “nije na stolu”.

“Naše partnerstvo s Kosovom je partnerstvo s kosovskim narodom, ne s jednom strankom ili jednom političkom figurom”, rekao je američki predstavnik za zapadni Balkan.

Naglasio je da je posljedica neprihvaćanja evropskog plana izgubljena prilika.

“To nije kaznena mjera, to je propuštanje prilika. To se Kosovu sada događa jer se ne usklađuje sa svojim partnerima”, dodao je Escobar.

Da bi došlo do normalizacije odnosa Srbija traži formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa iz 2013. godine. Kosovo se nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske u BiH, prenosi Hina.