Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Escobar: Fokus razgovora s liderima u BiH na prijeko potrebnim reformama

escobar – twitter

Kako je objavila Amabasada SAD-a u BiH na službenom Twitter nalogu fokus razgovora bio je na prijeko potrebnim reformama koje je potrebno provesti sada više nego ikada

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima ‘Trojke’, odnosno s predsjednicima Naroda i Pravde i Naše stranke, Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom, te predstavnikom Socijaldemokratske partije (SDP), Sašom Magazinovićem.

Kako je objavila Amabasada SAD-a u BiH na službenom Twitter nalogu fokus razgovora bio je na prijeko potrebnim reformama koje je potrebno provesti sada više nego ikada.

– Drago mi je razgovarati s predstavicima Naroda i Pravde, Naše stranke i SDP-a o tome kako pokreću Kanton Sarajevo naprijed – kazao je Escobar.

Escobar je doputovao u BiH kako bi s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini razgovarao o aktualnim temama.

Njegova posjeta dolazi dan nakon što je State Department uveo sankcije ministru zdravstva Republike Srpske Alenu Šeraniću jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje, a koji je predviđao formiranje entitetske agencije za lijekove.

Sankcioniran je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zbog blokade funkcioniranja Federacije BiH jer novi saziv Federalne vlade nije formiran od općih izbora 2018. godine.