Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

specijalni američki izaslanik

Escobar: SAD podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”

escobar fena

Po njegovim riječima, zapadni Balkan ima potencijal biti središte obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama, ima kapacitet biti središte za tekući prirodni plin i pomoći Europi da se oslobodi ruskog plina

Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Escobar kazao je da SAD podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” kao i sve inicijative koje približavaju regiju Europskoj uniji i promoviraju stabilnost.

“SAD na Balkan ne gleda kao na ratnu regiju, već kroz prizmu mogućnosti 21. stoljeća, a mogućnosti regije su ogromne. Zapadni Balkan je blagoslovljen izvrsnim zemljopisnim položajem, velikim resursima, poduzetničkim duhom”, kazao je Escobar na otvaranju samita “Otvorenog Balkana” u Ohridu.

Po njegovim riječima, zapadni Balkan ima potencijal biti središte obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama, ima kapacitet biti središte za tekući prirodni plin i pomoći Europi da se oslobodi ruskog plina.

“SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za suradnju i integraciju u širu europsku strukturu. Prekogranična suradnja na zapadnom Balkanu treba biti usmjerena ka većoj europskoj integraciji”, kazao je Escobar u video uključivanju.

Escobar drži kako bi inicijativa bila uspješna, neophodno je da bude otvorena za sve i da mora uključivati “svih šest zemalja na jednakoj razini”.

Tegeltija: Privredni i građani BiH podržavaju “Otvoreni Balkan”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je danas na samitu “Otvoreni Balkan” u Ohridu da privrednici  i najveći broj građana u BiH podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan.

Prema njegovim riječima, u BiH nažalost ne postoji konsenzus oko regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” iz političkih razloga, ali nema ni ozbiljnih odgovara zašto je to tako.

Tegeltija je kazao da posljednje dvije godine nije bilo dovoljno hrabrosti za pristup “Otvorenom Balkanu”, te dodao kako se nada da je on posljednji koji govori na summitu kao promatrač ili gost.

“I sada se postavljaju pitanja u BiH što ja to radim ovdje. Znam da sva poslovna zajednica u BiH apsolutno podržava inicijativu i ona je za mene temelj razvoja našeg društva i znam kako najveći broj građana u BiH podržava ovaj projekt”, kazao je Tegeltija te dodao da će BiH prije ili kasnije postati članica “Otvorenog Balkana”.