Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki izaslanik

Escobar se poklonio srebreničkim žrtvama: SAD vas neće zaboraviti

Gabriel Escobar
Foto: Srebrenica Memorial Center
Gabriel Escobar

Istakao je kako se lično uvjerio u “impresivna nastojanja” Memorijalnog centra Srebrenica da se očuva sjećanja na žrtve i da se osigura da “cijeli svijet čuje priču o genocidu u Srebrenici” uz pomoć savremene tehnologije

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriel Escobar posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica i tom prilikom odao počast žrtvama genocida. Poručio je kako SAD nikada neće zaboraviti više od 8.000 ubijenih bošnjačkih muškaraca i dječaka.

“Sjedinjene Države ostaju privržene Srebrenici i njenim građanima, a mi ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu”, poručio je, između ostalog, Escobar u video poruci objavljenoj na zvaničnom X profilu američke ambasade u Sarajevu.

“Danas sam posjetio Potočare i Srebrenicu i odao počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka, žrtava genocida koji je počinjen ovdje u julu 1995. godine. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti, te će nastaviti pružati podršku svima koji nastoje pronaći nestale i koji nastoje dobiti odgovore na pitanje, koji pružaju podršku preživjelima i traže pravdu za počinjena zvjerstva”, poručio je Escobar.

Istakao je kako se lično uvjerio u “impresivna nastojanja” Memorijalnog centra Srebrenica da se očuva sjećanja na žrtve i da se osigura da “cijeli svijet čuje priču o genocidu u Srebrenici” uz pomoć savremene tehnologije.

Escobar je naveo kako su ga dirnule priče srebreničkih majki. Dodao je kako su činjenice o genocidu u Srebrenici utvrđene i ne mogu se osporiti.

Na kraju je poručio kako je danas važnije nego ikad suprotstaviti se negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca…

“To nanosi bol žrtvama svih naroda i produbljuje patnju njihovim porodicama”, kazao je Escobar zaključivši da je to i “prijetnja stabilnosti Bosne i Hercegovine”.