Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo HNK

Eso uhapšen na ulasku u BiH, sumnjiči se za ubistvo dva ratna zarobljenika

mup hnk
Foto: Fena/ Arhiva

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Mostar, rješenjem Kantonalnog suda u Mostaru od utorka, određen je pritvor u trajanju od najduže mjesec dana prema osumnjičenom Esi Raziću rođenom u Čapljini (1966.), stalno nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

Osumnjičenom Raziću stavlja se na teret da je dana 2. oktobra 1993. godine, oko 10 sati na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubistvo dva ratna zarobljenika, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a Mostar.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega.

Naime, Eso Razić lišen je slobode na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja krivičnog postupka.

Kantonalno tužilaštvo HNK-a u saradnji s MUP-om HNK-a intenzivno nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.