BiH

ESV nije podržalo prednacrt zakona o uvezivanju radnog staža

02/03/2016

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržalo Prednacrt zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, javnim preduzećima i ustanovama u FBiH u periodu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014.

ESV je zaključilo da će u naredna dva dana Udruženje poslodavaca (UP) FBiH i Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH dostaviti prijedloge za izmjene teksta Prednacrta zakona resornom ministarstvu, nakon čega će biti organizirani radni sastanci radi usaglašavanja teksta, kojim će prisustvovati po jedan predstavnik UPFBiH i SSSBiH.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača precizirao je da procjene pokazuju da bi u narednoj godini za uvezivanje radnog staža trebalo izdvojiti oko 50 miliona KM, a u narednih 40 godina koliko bi trajao taj proces oko 450 miliona KM.

Premijer FBiH Fadil Novalić pojasnio je da su Prednacrtom obuhvaćeni i radnici u školama i obdaništima kojima nisu uplaćivani doprinosi, iako je ciljano na uvezivanje staža radnika u preduzećima poput Agrokomerca, Krivaje, Hidrogradnje, Željeznica FBiH, te rudnika.

Dodao je da bi radnici pristajanjem na uvezivanje radnog staža pristajali i na stečaj spomenutih preduzeća, od čega bi bili izuzeti Željeznice i rudnici, te da je ključno odlučiti šta je sve društveno opravdano obuhvatiti navedenim zakonom.

Predsjednik UPFBiH Safudin Čengić rekao je da ovaj prednacrt ne stavlja u ravnopravan položaj sve radnike na koje bi se trebao odnositi i da nije dovoljno precizan da bi bio primjenjiv, zbog čega je potrebno uskladiti tekst sa zahtjevima socijalnih partnera prije slanja u daljnju proceduru.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević naglasio je da ne treba isključivati Željeznice i rudnike iz obaveze stečaja, koji ne mora značiti i likvidaciju, te da bi i onima koji su imali veće plate prilikom uvezivanja staža trebalo obračunavati doprinose uzimajući minimalnu platu kao osnovicu.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović istakao je da ne bi bilo dobro diskriminirati radnike jer se Prednacrt odnosi samo na preduzeća s većinskim državnim kapitalom, zbog čega ga je potrebno doraditi.

Potcrtao je da je uzrok nepovezanog radnog staža privatizacija javnim upisom dionica koji je bio, kako je naveo, prevara, a kojom su se pojedinci obogatili i sve dugove ostavili državi.

Predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić smatra da je problematiku uvezivanja staža potrebno kvalitetno riješiti i uspostaviti sistem koji neće omogućavati da poslodavac neisplaćuje doprinose, a predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Sinan Husić da bi u početnoj fazi uvezivanja staža prioritet trebali imati radnici u realnom sektoru.

Razmatrajući Nacrt zakona o sigurnosti na radu ESV je zaključilo da će predstavnici UPFBiH i SSSBiH 9. marta održati sastanak na kojem će svaka strana uložiti po tri amandmana na tekst.

Član delegacije UPFBiH i direktor Bihaćke pivovare Edin Ibrahimpašić upozorio je da bi najavljeno povećanje akciza na pivo dovelo do gubitka radnih mjesta i urušavanja tog sektora, na šta je Novalić odgovorio da su predstavnici FBiH tokom usaglašavanja izmjena Zakona o akcizama u BiH tražili povećanje akciza samo na gorivo, dok su akcize na pivo bile prijedlog predstavnika RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.