Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povrede Kodeksa ponašanja

Etički odbor NSRS u četvrtak o vrijeđanju na zasjedanjima

vukanovic

Draško Stanivuković prijavio kolegu iz SNSD-a Iliju Tamindžiju i obrnuto, šef Kluba SNSD-a Igor Žunić podnio je prijavu protiv kolege iz SDS-a Miladina Stanića, dok je poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić podnio prijavu protiv Stanivukovića, i obrnuto, dok je šestu prijavu podnio Spomenko Stojanović (Demos) protiv Nebojše Vukanovića (Klub SDS)

Etički odbor Narodne skupštine Republike Srpske (RS) će u četvrtak donijeti prve odluke povodom šest prijava protiv poslanika Narodne skupštine RS-a zbog povrede Kodeksa ponašanja.

Danas su razmotrene prijave protiv dvojice poslanika, još dvojica su sudionici tri prijave, ali su bili opravdano odsutni, te će o tim prijavama biti riječi naredne sedmice.

Parlamentarci su prijavljeni zbog nedoličnog ponašanja, među kojima su izrečene i neprilične riječi, zatim uvrede koje se tiču zdravstvenog stanja i drugo.

Predsjedavajuća Etičkog odbora Sonja Karadžić-Јovičević pojasnila je nakon sjednice tog odbora da je poslanik PDP-a Draško Stanivuković prijavio kolegu iz SNSD-a Iliju Tamindžiju i obrnuto, šef Kluba SNSD-a Igor Žunić podnio je prijavu protiv kolege iz SDS-a Miladina Stanića, dok je poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić podnio prijavu protiv Stanivukovića, i obrnuto, dok je šestu prijavu podnio Spomenko Stojanović (Demos) protiv Nebojše Vukanovića (Klub SDS).

-Granica se davno izgubila. Veoma smo visoko podigli prag tolerancije na uvrede, na zaobilaženje tema koje se obrađuju po dnevnom redu Narodne skupštine i to je, nažalost, postalo poželjno ponašanje za šire narodne mase – rekla je Karadžić-Jovičević i dodala da Etički odbor može samo da donese odluku o krešenju Etičkog kodeksa, ali i da im je tu sužen prostor.

Za lakša kršenja Kodeska propisana je kazna – usmena opomena, a za teža opomena u pisanom obliku ili 20 posto od poslaničke plaće, odnosno naknade.

-Smatram da treba da se mijenja Etički kodeks u najmanje dvije kategorije, da osim poslanika, obuhvati i goste i sve druge u parlamentu, kao i da kazne budu stepenovane – rekla je ona.

Poslanici imaju pravo i da se žale kada odbor donese odluku, te će u tom slučaju konačni stav donijeti skupštinski Kolegijum.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković tvrdi da ga je Tamindžija i danas vrijeđao, nazivao ga „propalim studentom, bogatašem, nekim ko nije dostojan da sjedi pred njega”…

– Umjesto da se isprave, dobijamo dodatne anomaljije ponašanja. Uvrede koje sam danas dobio, mogu se naći i u stenogramu. I danas sam pretrpio salvu uvreda – dodao je Stanivuković ustvrdivši da on “nikada nikoga nije uvredio”.

Ilija Tamindžija kaže da nije bilo nikakvih uvreda, te da je Stanivuković izveo samo još jednu predstavu za javnost.

– Meni takve predstave ne trebaju. Ovo mi je deseta godina u parlamentu i nikada ranije nisam imao potrebu nikoga da uvrijedim – tvrdi Tamindžija.

Smatra da opozcionari prave “nered” u parlamentu.

-U posljednjih godinu i po dana mogli smo se uvjeriti ko pravi ‘nered’ u Narodnoj skupštini, par poslanika iz opozicije, koje treba uvesti u poslaničke okvire, a to treba da uradi rukovodstvo Skupštine – dodao je Tamindžija.