Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

EU izdvojila dodatnih 10 miliona eura za BiH za upravljanje migracijama

migranti

Sredstva Evropske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni

Evropska komisija je u ponedjeljak usvojila odluku o izdvajanju deset miliona eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica, prenosi Anadolu Agency (AA).

S ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona eura.

Sredstva Evropske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Evropska unija će također nastaviti da pruža podršku unaprjeđenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela. To će također pomoći vlastima Bosne i Hercegovine pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla.

Prema službenim procjenama, u Bosnu i Hercegovinu je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira Evropska unija.

Od 2007. godine, Evropska unija pruža pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 58,6 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od gotovo 14,5 miliona eura.