Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU ozbiljno zabrinuta prijedlogom zakona o “agentima stranog uticaja” u RS

Prema ocjenama Evropske unije, okruženje koje omogućava civilno društvo i medije je srž demokratije, te je ključno za pristupni proces u EU

Evropska unija (EU) je ozbiljno zabrinuta zbog zakonodavnih inicijativa u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti s EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je u javnosti poznat kao zakon o “stranim agentima”, naveo je u pisanom odgovoru za RSE portparol EU.

U pisanoj reakciji se ocjenjuje da je ovaj zakonski predlog, koji je još na razmatranju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u suprotnosti s interesima svih građana, te protivan pristupnom putu Bosne i Hercegovine u EU.

“Konačno usvajanje zakona bilo bi u direktnoj suprotnosti sa ponovljenim obavezama rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Pozivamo delegate u Narodnoj skupštini RS da odustanu od toga”, navodi se u odgovoru za RSE.

Tekst prijedloga zakona o “agentima stranog uticaja”, objavljen je 3. aprila. Prema prijedlogu, neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnijenje, te one koje narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske su definisani kao “agenti stranog uticaja”.

Prijedlog je objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde Republike Srpske.

Prema ocjenama Evropske unije, okruženje koje omogućava civilno društvo i medije je srž demokratije, te je ključno za pristupni proces u EU.

U pisanoj reakciji se poručuje da nakon odluke Evropskog saveta u martu 2024 o otvaranju pristupnih pregovora između EU i BiH, Brisel očekuje da Bosna i Hercegovina, uključujući entitet Republika Srpska, napravi korake naprijed, a ne nazad.

“EU naglašava da je potrebno održati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Svaka akcija protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posledica”, navodi pres služba EU.