Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU parlamentarci poručili bh. vlastima: Učinite sve da spasite Javni servis

BiH

Karamehmedović: BHRT je na ivici opstanka

Članovi Evropskog parlamenta (EP) uputili su pismo bh. vlastima u kojem ih upozoravaju na potrebu rješavanja problema održivosti Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

U pismu, adresiranom na članove Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, članovi EP-a upozoravaju “da je, ako Parlamentarna skupština ne donese adekvatnu odluku o finansiranju Javnog medijskog servisa do kraja juna 2017, sistem, a posebno nacionalni emiter BHRT, u velikoj opasnosti od raspada”.

– Kolaps javnog nacionalnog emitera je neprihvatljiv za zemlju koja je članica Vijeća Evrope i koja otvara pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina bi postala jedina evropska zemlja bez javnog emitera, što je u suprotnosti sa evropskim standardima i vrijednostima – navodi se u pismu.

Istovremeno, zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju vlasti BiH da ispune standarde Evropske unije i Vijeća Evrope i obezbijede – nezavisnost Javnog medijskog servisa, trenutnu finansijsku održivost sistema Javnog medijskog servisa, trenutne izmjene i dopune postojećeg zakonodavstva ili njegovu zamjenu drugim odgovarajućim zakonodavstvom, osiguravajući trenutna i odgovarajuća privremena rješenja.

Nadalje, članovi EP-a pozivaju bh. vlasti da osiguraju odgovarajuće entitetske Javne medijske servise, zasnovane na etničkim specifičnostima konstitutivnih naroda, koji neće služiti prvenstveno vladama ili strankama na vlasti i koji će afirmisati život i kreativnost stanovništva i spriječiti etničke podjele i poticanje na govor mržnje.

Istovremeno, pozivaju ih da podrže nacionalnog emitera BHRT kao faktor sinergije, instrument demokratskog dijaloga između različitih etničkih grupa u BiH i njihovog međusobnog razumijevanja, povjerenja i afirmacije, baziranog na nepristrasnom, nezavisnom, uravnoteženom, profesionalnom i najkvalitetnijem sadržaju, koji priprema multietničko osoblje, uz podjednako korištenje svih jezičkih verzija u BiH.

Zastupnici u EP-u, potpisnici tog apela, pozivaju Evropsku komisiju da obrati pažnju, vrši nadzor i pomogne te aktivnosti, saopćeno je iz BHRT-a.