Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nektivnost vlasti u BIH

EU u BiH: Vlasti trebaju najhitnije djelovati na rješavanju problema migracija

delegacija eu u bih ambasada njemačka njemacke (13)

Upozoravaju da trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote više od 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog situacije u vezi sa migracijama u zemlji navodeći da humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kao neposredni prioritet, apelira na vlasti Bosne i Hercegovine da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu Lipa, u prihvatni centar „Bira“ u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata.

– Pored toga, vlasti Bosne i Hercegovine trebale bi ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi. Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom- saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Upozoravaju da trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote više od 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove.

– Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utiče na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije COVID-19. Rješenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju potrebnih aktivnostima – poručeno je iz Delegacije EU u BiH, koja je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku BiH za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom.