Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

EUFOR obilježio 15 godina operacije “Althea”

eufor0612

EUFOR će otići iz BiH što je to prije moguće, ali će ostati koliko god to bude neophodno -rekao je Trischak

U Sarajevu je u četvrtak u Domu Oružanih snaga BiH obilježena 15. godišnjica EUFOR-ove operacije “Althea”.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak poželjeli su dobrodošlicu gostima.

Oni su, kao i specijalni predstavnik EU Johann Sattler te vanredni profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studje FPN-a Univerziteta u Sarajevu Zlatan Bajramović izložili svoje viđenje historijata misije, podsjetili na neke od najvažnijih momenata i događaja i govorili o sveobuhvatnom pristupu EU.

– EUFOR će otići iz BiH što je to prije moguće, ali će ostati koliko god to bude neophodno -rekao je Trischak komentirajući trajanje misije.

Podsjetilo se i na uspješnu saradnju u Bosni i Hercegovini tokom proteklih 15 godina operacije “Althea” EUFOR-a, uključujući zajedničke aktivnosti s Oružanim snagama BiH i civilnim organima za provođenje zakona na osposobljavanju i obuci, napore na uklanjanju posljedica prirodnih katastrofa, rad u zajednici, rješavanje naoružanja i municije, aktivnosti na deminiranju i izvođenje vježbi pod nazivom “Brzi odgovor”, kojima se uvježbava sposobnost za brzo ojačavanje snaga na terenu rezervnim snagama iz partnerskih zemalja, saopćeno je iz EUFOR-a.

– Nikad nisam upoznao vojnike i oficire koji zadatke izvršavaju sa više posvećenosti i profesionalizma od pripadnika OSBiH – reako je general Trischak.

Govoreći o završetku programa EUFOR-a za individualnu obuku i samoodrživosti sistema obuke u OSBiH dodao je: “Oi su od primaoca sigurnosne pomoći napredovali do pouzdanog i uvažavanog pružaoca sigurnosne pomoći.”

Sinoćnjem događaju prisustvovale su i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, ambasadori i drugi zvaničnici.