BiH

Reakcije

EUFOR: Politička dešavanja u BiH nisu utjecala na sigurno i stabilno okruženje

18/02/2020

Podsjećaju da je Rezolucijom 2496 (2019) Vijeća sigurnosti UN-a od 5. novembra 2019. produžen izvršni mandat EUFOR-a za narednih 12 mjeseci

Snage Evropske unije (EUFOR) pomno prate situaciju u Bosni i Hercegovini i nastavit će da, u skladu sa svojim mandatom, prate kako se odvija.

– Mandat EUFOR-a, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir, podrazumijeva podršku sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini. Do sada ova politička dešavanja nisu uticala na sigurno i stabilno okruženje – odgovoreno je Feni iz EUFOR-a na molbu da prokomentiraju sigurnosnu situaciju u BiH nakon jučerašnjih odluka Narodne skupštine RS.

Podsjećaju da je Rezolucijom 2496 (2019) Vijeća sigurnosti UN-a od 5. novembra 2019. produžen izvršni mandat EUFOR-a za narednih 12 mjeseci. Rezolucijom se također potvrđuje da svaka izmjena Ustava mora biti urađena u skladu s postupkom za promjenu Ustava datim u tekstu Ustava.

Iz EUFOR-a poručuju da isključivo imaju odgovornost da pruže podršku vlastima u BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.