strik i koester

Europarlamentarci koji su pozvali na upotrebu bonskih ovlasti stižu u BiH

strik-koester

Koester, njemački zastupnik koji u EP djeluje u klubu socijaldemokrata, naglasio je kako se etnonacionalistička retorika u BIH ne smije ignorirati, kao ni potezi koji bi mogli zapaliti cijelu regiju Zapadnog Balkana

Članovi Europskog parlamenta Tineke Strik i Dietmar Koester koji su među potpisnicima pisma kojim su parlamentarci nedavno pozvali visokog predstavnika u Bosni i Hercegovine Christiana Schmidta i visokog predstavnika EU Josepa Borrella da reagiraju na trenutnu političku krizu u BiH, boravit će narednih dana u posjeti BiH.

“Nalazimo se u kritičnoj fazi za Bosnu i Hercegovinu. Predstojeće sedmice će potencijalno da odrede budućnost zemlje za decenije koje dolaze. Od vitalnog je značaja da se zemlja vrati u stabilnu i predvidivu stvarnost. Ali ako međunarodna zajednica, posebno EU i njene zemlje članice nastave dozvoljavati eskalaciju i nagrađivati one aktere koji izazivaju krizu, to će rezultirati isklučivim dogovorom bez istinske podrške velikog dijela stanovnika BiH, i dalje produbiti etničke podjele”, poručila je Strik, nizozemska predstavnica u EP u Klubu zastupnika Zelenih, pred dolazak u BiH.

Dodala je da ovakav dogovor može kratkoročno riješiti napetosti ali će dugoročno ugroziti funkcionalnost i stabilnost zemlje, te se pokazati pogubnim za europske težnje zemlje.

Koester, njemački zastupnik koji u EP djeluje u klubu socijaldemokrata, naglasio je kako se etnonacionalistička retorika u BIH ne smije ignorirati, kao ni potezi koji bi mogli zapaliti cijelu regiju Zapadnog Balkana.

“U Europi nema mjesta za negiranje genocida. Niti za nekažnjavanje političkih lidera koji krše vladavinu prava. Potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nevisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenim europskim integracijama. Samo demokratska Bosna i Hercegovina utemeljena na vladavini prava ima budućnost u EU”, dodao je Koester.

Tokom posjete koja je planirana za petak i subotu, održat će se sastanci sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, predstavnicima interresorne grupe za izmjene izbornog zakona, Centralne izborne komisije, članovima parlamenta, te predstavnicima civilnog društva i nevladinih organizacija.