Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važan korak

Europarlamentarka Strik: EU treba pratiti SAD i uvesti sankcije Dodiku

Tineke Strik Foto EU (1)

“EU ne može zaostajati i trebala bi odmah pratiti ovaj veoma važan korak”, objavila je Strik

Tineke Strik, europarlamentarka iz Nizozemske, smatra da Evropska Unija treba pratiti akcije SAD-a i uvesti sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Dodiku, Strik je na Twitteru napisala:

“EU ne može zaostajati i trebala bi odmah pratiti ovaj veoma važan korak.”

Podsjetimo, Strik je 23. novembra, uoči rasprave Evropskog parlamenta o BiH, zastupala slične stavove.

“EU i njene države članice imaju odgovornost da garantuju Dejtonski mirovni sporazum i da osiguraju sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Situacija u Bosni je najteža kriza od rata 1990-ih. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim potezima Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje i ne učvršćuje etničke podjele,” izjavila je zastupnica Tineke Strik, članica Odbora za vanjske poslove Zelenih/EFA koja je posjetila BiH polovinom novembra.

“EU i njene države članice trebale bi uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele narušiti teritorijalni integritet Bosne. EU ne bi trebala činiti nikakve ustupke prema etnonacionalističkim liderima koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i EU i njene države članice moraju ispuniti svoje odgovornosti prema svim građanima zemlje i cijelog regiona,” navedeno je tada u saopćenju.