Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sukob ministara

Europol kao povod za međunacionalni sukob: Beskontaktna tačka Nešića i Isaka

nesic isak
Foto: Fena

Dogovor o Kontakt tački bio je veoma važan korak za državu, jer su time stvorene pretpostavke da EUROPOL ustupa Bosni i Hercegovini povjerljive podatke značajne za njenu bezbjednost, ali i za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Umjesto da su se problemi u Kontakt tački rješavali institucionalno, bez podizanja medijske prašine, Nešić i Isak pobrinuli su se da Kontakt tačka postane novim izvorištem međunacionalnih trvenja u BiH

Nenad Nešić i Ramo Isak, koji mjesecima, različitim povodima, vode verbalni rat, ponovo su odmjerili snage. Ovoga puta sukobili su se oko rada Nacionalne/zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om, čime su politizovali i javno kompromitovali bezbjednosni sektor BiH, a da nijedan od njih nije do kraja iznio istinu.

Prvo je Nešić, državni ministar bezbjednosti, slavodobitno objavio da je MUP RS-a dobio saglasnost za direktnu razmjenu informacija s EUROPOL-om, piše Žurnal.

„Danas je izvršena ekstenzija, u smislu direktne komunikacije sa Nacionalnom zajedničkom kontakt tačkom za saradnju sa EUROPOL-om prema Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Svim tim aktima dato je pravo nadležnim organima, koji čine N/ZKT, a koji su prepoznati kao nadležni i od strane EUROPOL-a, da pod određenim uslovima koje propisuje EUROPOL mogu dobiti direktnu vezu sa EUROPOL-om“, rekao je Nešić.

Namjerno je izostavio da saopšti koji su to „uslovi koje propisuje EUROPOL“, a koji „direktnu komunikaciju“ ne čine baš izravnom, kako je to pokušao da prikaže Nešić. Potom je reagovala Federalna uprava policije, čitaj Ramo Isak, navodeći da zamjenik koordinatora u Nacionalnoj/zajedničkoj kontakt tački BiH sa EUROPOL-om iz FUP-a nije dao saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije MUP RS, kako je to ranije tvrdio Nešić.

Iz FUP-a su pozvali Nešića da se prestane miješati u rad Nacionalne/ zajedničke kontakte tačke i „svojim izjavama nanositi štetu svim pokušajima da se izazovi i problemi prevaziđu“.

„Od ministra Nešića tražimo i da prestane komentarisati rad na Sky predmetima u koje, kao političar, ne bi trebalo da ima uvid. Takvim izjavama podriva se rad pravosudnih organa i policijskih agencija na ozbiljnim krivičnim predmetima“, istakli su iz FUP-a.

Na kraju su naveli da „zbog interesa države BiH i EUROPOL-a više nemaju namjeru ulaziti u diskusiju sa ministrom bezbjednosti BiH Nenadom Nešićem“.

Tačno je da je MUP RS prije par dana dobio direktnu komunikaciju putem SIENA kanala (zaštićeni kanal putem kojeg EUROPOL dostavlja tajne podatke BiH). Tačno je i da, kada je MUP RS podnio zahtjev za direktnu komunikaciju sa EUROPOL-om, nije postojao konsenzus kooordinatora unutar Nacionalne/zajedničke kontakt tačke.

Podsjetimo, Kontakt tačkom rukovode koordinator i dva zamjenika koordinatora, od kojih je jedan imenovan iz nadležnih organa sa nivoa Bosna i Hercegovine, jedan iz nadležnih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine i jedan iz nadležnih organa Republike Srpske, s tim da dolaze iz različitih konstitutivnih naroda.

Bošnjački predstavnik je smatrao da nije vrijeme za SIENA ekstenziju MUP RS, sve dok se ne sredi stanje u samoj Kontakt tački. Srpski predstavnik se oglušio na takav stav, dok koordinatorica iz hrvatskog naroda nije imala ništa protiv, pa je zahtjev upućen EUROPOL-u. SIENA ekstenziju može imati svaki nadležni organ, pod uslovom da za to dobije saglasnost u EUROPOL-u i u Kontakt tački BiH. Da bi Kontakt tačka bila saglasna, mora postojati odluka koordinatora donesena konsenzusom, koje u ovom slučaju nije bilo, tako da je direktno prekršen Pravilnik o radu Nacionalne/zajedničke kontakt tačke.

Međutim, tačno je i da nije udovoljeno zahtjevu MUP-a RS da njihova komunikacija sa EUROPOL-om ne bude vidljiva predstavnicima ostalih policijskih agencija u Kontakt tački. Zapravo, MUP RS je imao namjeru da od EUROPOL-a traži određene podatke, koje njih interesuju, a da predstavnici ostalih policijskih agencija nemaju uvid u to šta oni traže i šta dobijaju iz ove evropske agencije za saradnju u provođenju zakona.

EUROPOL jeste uspostavio direktnu komunikaciju sa MUP RS, ali će svaki zahtjev koji MUP RS bude upućivao ili dobijao od druge strane, biti vidljiv kroz SIENA kanal u Kontakt tački, koju neće biti moguće izbjeći na bilo koji način. Osim toga, svaki zahtjev koji MUP RS pošalje EUROPOL-u, posebno u vezi sa dešifrovanim Sky aplikacijama, moraće biti precizno obrazložen. Uz to, neće ići direktno iz entitetskog MUP-a, već po naredbi tužioca Tužilaštva BiH.

Nacionalnu zajedničku kontakt tačku za saradnju sa EUROPOLO-om čini 16 policijskih službenika, predstavnika svih policijskih agencija BiH. Kontakt tačka je, nakon više godina političkih okapanja, konačno uspostavljena u martu prošle godine, što je bio jedan od glavnih uslova za saradnju sa Frontexom, a samim tim i jedan od glavnih uslova koje je država trebalo da ispuni na putu ka EU.

Dogovor o Kontakt tački bio je veoma važan korak za državu, jer su time stvorene pretpostavke da EUROPOL ustupa Bosni i Hercegovini povjerljive podatke značajne za njenu bezbjednost, ali i za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Umjesto da su se problemi u Kontakt tački rješavali institucionalno, bez podizanja medijske prašine, Nešić i Isak pobrinuli su se da Kontakt tačka postane novim izvorištem međunacionalnih trvenja u BiH. Najveća šteta iz ovog sukoba može biti da ne bude ostvarena puna saradnja za EUROPOL-om, odnosno da što manje operativnih informacija o kriminalnim aktivnostima osoba iz BiH bude dostupno.