Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozivni centri

Europol razbio veliki lanac prevara, racije i u BiH

Jedan od pozivnih centara iz akcije "Pandora"
FOTO: Europol
Jedan od pozivnih centara iz akcije "Pandora"

Utvrđeno je da je većina “sakupljanja dugova” vršena iz BiH, dok su lažni pozivi u vezi sa elektronskim bankarstvom vršeni sa teritorije Kosova

Vlasti Njemačke su, uz pomoć Europola, razbile dosad najveći lanac prevara preko pozivnih centara u zemljama Balkana, uključujući BiH, i Libana, objavio je Europol.

U saopštenju se navodi da je policija u BiH, Njemačkoj, Albaniji, na Kosovu i u Libanu ujutru 18. aprila sprovela racije u 12 pozivnih centara, koji su označeni kao izvor nekoliko hiljada prevara koje su vršene na dnevnoj bazi.

Tokom operacije nazvane “Pandora” privedena je 21 osoba, od ukupno 39 osumnjičenih, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Žrtva prevare “lažnih policajaca”

Operacija je započeta nakon što je blagajnik banke u njemačkom gradu Frajburgu u decembru primijetio nešto sumnjivo kada je jedna osoba zatražila da podigne 100.000 eura u gotovini, nakon čega se ispostavilo da je taj klijent žrtva prevare “lažnih policajaca”.

Klijent je obavijestio policiju, koja je spriječila prevaru i uhapsila osobu koja je pokušalo da prevari klijenta. Policija je nakon toga počela da prisluškuje linije pozivnog centra.

Istražioci su ubrzo otkrili da je u samo 48 sati izvršeno 28.000 lažnih poziva sa telefona koje su koristili prevaranti.

Usljed proširenja istrage i njene kompleksnosti, stručnjaci su počeli da prate pozive u BiH, na Kosovu, u Albaniji i Libanu.

Utvrđeno je da je većina “sakupljanja dugova” vršena iz BiH, dok su lažni pozivi u vezi sa elektronskim bankarstvom vršeni sa teritorije Kosova.

Kada se radi o investicijama, prevaranti su uglavnom djelovali iz Albanije, dok su se platnim karticama “bavili” prevaranti iz Libana.

Nanošenje štete u iznosu većem od 10 miliona eura

Njemački istražioci uspjeli su da prate prave razgovore iz raznih pozivnih centara, u realnom vremenu.

Više od 7.500 poziva presretnuto je za četiri mjeseca i spriječeno je nanošenje štete u iznosu većem od 10 miliona eura.

Novac zaplijenjen u akciji "Pandora"
FOTO: Europol
Novac zaplijenjen u akciji “Pandora”

Osim sprečavanja krivičnog djela, istražioci su uspjeli da lociraju adrese sa kojih su vršeni pozivi. Nakon prikupljenih informacija o brojevima telefona, vlasnicima i tehničkoj infrastrukturi kao što su serveri, plan je bio da se obori cjelokupna infrastruktura pozivnih centara. Europol je pružao analitičku podršku u istrazi.

U akciji je učestvovalo više od 60 njemačkih policajaca, uz podršku nekoliko stotina kolega iz BiH, sa Kosova, iz Albanije i Libana.

U saopštenju Euroopla ne pominje se Srbija. Međutim, policija Srbije objavila je 2. maja da je privela 13 osoba u međunarodnoj policijskoj akciji izvedenoj zbog prevara putem pozivnih (call) centara, koju je vršila međunarodna kriminalna grupa oštetivši više građana Njemačke.

“Pretresom stanova i drugih prostorija na jedanaest lokacija, od kojih su dvije na teritoriji Niša (na jugu Srbije) i devet na teritoriji Novog Pazara (u jugozapadnoj Srbiji) pronađeni su dokazni predmeti”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Trinaest osoba je, uz krivičnu prijavu za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnog djela i prevara, sprovedeno kod tužioca Posebnog javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, navodi policija.

“Jednoj osobi određeno je zadržavanje do 48 sati nakon čega joj je, od strane suda, izrečena mjera zabrane napuštanja stana”, piše u saopštenju.