Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gss

Evakuisani planinari koje je zatrpala lavina na Bjelašnici

gss

Pripadnici GSS-a su, nakon procjene i zbrinjavanja povreda, zatražili transport EUFOR-a, te su ubrzo dvije unesrećene osobe njihovim helikopterima, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, prevezene na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci Gorske službe spašavanja Stanice Sarajevo uspjeli su evakuisati trojicu planinara sa lokaliteta Krvavac na Bjelašnici, gdje su ranije tokom dana stradali u snježnoj lavini.

Pripadnici GSS-a su, nakon procjene i zbrinjavanja povreda, zatražili transport EUFOR-a, te su ubrzo dvije unesrećene osobe njihovim helikopterima, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, prevezene na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Treći planinar, koji nije povrijeđen, biće evakuisan kopnenim putem.

Podršku akciji spašavanja pružili su Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i Operativni centar MUP KS, sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.

“Sa nama su na terenu bili i pripadnici Kantonalne civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević, koji su također ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanki na rejon Umoljana. Svim učesnicima se zahvaljujemo, kao i GSS Ilidža, koji su se stavili na raspolaganje”, navode iz GSS Stanice Sarajevo.