Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jedan kanton i dvije općine

Evo ko će dobiti sve novčanu pomoć s oktobarskim penzijama

novčana pomoć penzioneri potvrda
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

U javnosti se postavlja pitanje zašto će samo ovi penzioneri dobiti pomoć

Jednokratnu novčanu pomoć sa oktobarskim penzijama će dobiti penzioneri sa područja Tuzlanskog kantona, Jablanice i Novog Sarajeva, piše Faktor.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike dala saglasnost za isplatu ove pomoći.

U javnosti se postavlja pitanje zašto će samo ovi penzioneri dobiti pomoć.

“Općine Jablanica i Novo Sarajevo kao i Tuzlanski kanton sklopili su sporazum sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojima su definirani kriteriji i način isplate jednokratne pomoći.” Potvrdio je to Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Tako će svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Općine Jablanica, koji su zatečeni u isplati penzija za oktobar, dobiti i jednokratnu pomoć Općine Jablanica od po 110 KM.

Jednokratna pomoć

Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije (u skladu sa članom 82. Zakona o PIO-u), a koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona te koji su zatečeni u isplati za oktobar, primit će jednokratnu pomoć TK od po 100 KM.

Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije, a sa prebivalištem u Općini Novo Sarajevo te koji su zatečeni u isplati za mjesec oktobar, primit će jednokratnu pomoć Općine Novo Sarajevo od po 50 KM.

“Za navedenu svrhu Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 3.717.000,00 KM. Općina Jablanica osigurala je 225.720,00 KM, a općina Novo Sarajevo 280.000,00 KM. Na sporazume je saglasnost dala Vlada Federacije”, rekao je Kvesić.

Najniža i najviša penzija

Najniža penzija za septembar u Federaciji BiH iznosila je 538,27 maraka, a zagarantovana 642,40 maraka. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o PIO/MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800 maraka, dok najviša ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018, iznosi 2.626,42 maraka.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za septembar bilo 361.092, iznosi 675,44 KM.

Penziju za septembar primilo je 440.974 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznosila su oko 268 miliona maraka.