BiH

Turković objavila imena

Evo ko je sve u Vijeću ministara odbio proglasiti 11. juli Danom žalosti u BiH

08/07/2022

"Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid", naglasila je Turković

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić su danas, na sjednici Vijeća ministara BiH, glasanjem protiv odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu, objavila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

“Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje. Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici”, objavila je Bisera Turković na svom Facebook nalogu.

Istakla je da na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

“Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid”, naglasila je Turković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.