Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zahvat iz fonda za privredu

Evo na koji način je Vlada FBiH u zadnji momenat uplatila 11,7 miliona KM za vakcine

Objavljena odluka prema kojoj se sredstva umanjuju iz fonda za privredu i prebacuju Federalnom ministarstvu zdravstva

Nakon svojevrsnog “trilera” u vezi sa uplatom nedostajućeg novca za nabavku vakcine protiv koronavirusa čiji je glavni akter bila Vlada FBiH, objavljen je i podatak odakle je izvršna vlast Federacije u ponedjeljak praktično u posljednji momenat zahvatila nedostajućih 11,7 miliona KM za ovu namjenu.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, prema odluci o preraspodjeli sredstava iz budžeta Federacije BiH za 2020. godinu sa Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva umanjena je stavka “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Fond za stabilizaciju privrede” od 11,7 miliona KM, da bi ovaj novac bio preusmjeren Ministarstvu zdravstva.

Navedenih 11,7 miliona potom je preusmjereno na stavke “Izdaci osiguranja, bankovnih usluga i usluga platnog prometa” i “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima”. Nakon toga je Federalno ministarstvo zdravstvo preostali dio novca u iznosu od 11.700.000 KM uplatilo u vidu sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

Tako je Vlada izvršila nemali zahvat od 11,7 miliona KM iz fonda kojeg je ove godine osnovala kako bi se pomoglo posrnuloj privredi koja je još uvijek u teškom položaju zbog posljedice pandemije koronavirusa.

Podsjetimo, javnost je prošle sedmice svjedočila zabrinjavajućim informacijama o tome da je nabavka vakcina ugrožena zbog činjenice da Vlada FBiH nije uplatila svoj dio novca do 15. decembra. 

Potom su uslijedila dva oprečna stava, jedan je izjava federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića o tome da će sredstva biti osigurana u budžetu za 2021. godinu, a dan kasnije i drugi, od premijera Fadila Novalića, da su sredstva već osigurana.

Ministarstvo civilnih poslova BiH u petak je obavijestilo javnost da je rok za uplatu preostalog iznosa za našu državu ipak produžen do 23. decembra ove godine.