Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopštenje

Evo šta iz UIO kažu zašto je zviždač Emir Mešić dobio otkaz

emir mesic (1)
Emir Mešić / FOTO: BIRN BiH

S obzirom na veliki broj upita vezano za status g. Emira Mešića u Upravi za indirektno oporezivanje, koji ima status zaštićenog prijavitelja korupcije dodijeljen od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a u cilju pravilnog i potpunog informisanja javnosti ukazujemo na sljedeće, kazali su iz UIO BiH, a njihovo saopštenje prenosimo u nastavku u cijelosti:

“Protiv državnog službenika u Upravi za indirektno oporezivanje Mešić Emira, raspoređenog u Odsjeku za poreze u Regionalnom centru Tuzla na radnom mjestu viši stručni saradnik za obradu poreznih prijava u Grupi za obradu poreznih prijava, pokrenut je disciplinski postupak 26.05.2020. godine, uslijed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti propisanu odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO, konkretno odredbom člana 20. stav (1) tačka d) Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO – (Zloupotreba ili prekoračenje službenih ovlaštenja) postupanje suprotno zakonu ili drugim propisima prilikom obavljanja službene dužnosti.

Nakon provedenog postupka, Prvostepena disciplinska komisija je donijela Rješenje od 26.11.2020. godine, kojim je istog oglasila odgovornim za težu povredu službene dužnosti koja mu se stavlja na teret, te mu izrekla jednu od propisanih disciplinskih mjera – prestanak radnog odnosa. Potrebno je naglasiti da predmetno Rješenje nije konačno, te da zaposleni na isto ima mogućnost izjavljivanja žalbe, kao redovnog pravnog lijeka.

U disciplinskom postupku koji je vođen protiv državnog službenika Mešić Emira, imajući u vidu status zaštićenog prijavitelja koji mu je dodijeljen od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ova Uprava se obratila pomenutoj Agenciji za stav i mišljenje u pogledu pravilnosti postupanja i primjene Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, kojom prilikom je od strane iste, kao nadležnog organa, potvrđeno da dodijeljeni status zaposlenog ne abolira od obaveze poštivanja i postupanja u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima institucije u kojoj je zaposlen, te da prema istom nisu učinjene štetne radnje.

Također, po zahtjevu APIK-a u Upravi je izvršen i inspekcijski nadzor od strane Upravnog inspektorata pri Ministarstvu pravde BiH, kojom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u postupanju Uprave za indirektno oporezivanje u odnosu na Mešić Emira.

U skladu sa svim prethodno pomenutim još jednom ističemo da se odluka Prvostepene disciplinske komisije UIO nikako ne može dovesti u vezu sa činjenicom da je g. Mešić Emir zaštićeni prijavitelj korupcije, već isključivo za njegovo postupanje u UIO gdje je u provedenom disciplinskom postupku utvđena teža povreda službene dužnosti”, naveli su iz UIO.