Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Venecijanska komisija

Evropska institucija osporila kredibilitet javnih rasprava vlasti RS-a!

kriminalizacija klevete javna rasprava

NSRS ignorisala komentare i preporuke Venecijanske komisije i OSCE-a. Reagovali su i specijalni izvjestitelji UN-a

Venecijanska komisija na svojoj sjednici održanoj sredinom proteklog mjeseca dovela je u pitanje istinitost i kredibilitet kompletnog procesa javnih rasprava u organizaciji vlasti RS-a. 

Ovaj zaključak, koji je objavljen prije nekoliko dana, kako saznaje Fokus, sročen je zbog upitnog procesa usvajanja Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. NSRS ga je u formi nacrta usvojila krajem septembra protekle godine.

Tražili povlačenje nacrta

Kako stoji u zaključku Venecijanske komisije, komentari koje je ovo tijelo Vijeća Evrope donijelo ljetos, zajedno sa OSCE/ODIHR, uopće nisu ni razmatrani u procesu usvajanja nacrta navedenog zakona.

-Čini se da je ovo produbilo nedostatak povjerenja u organe vlasti entiteta RS uključujući i istinitost i kredibilitet javnih konsultacija održanih 24. oktobra – kaže se u najnovijem zaključku Venecijanske komisije.

Napominju i da su specijalni izvjestitelji UN-a od vlasti u BiH tražili da se hitno povuče navedeni nacrt zakona. Inače, mnoge strane organizacije i ambasade u BiH, kao i samo Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) tražili su od RS-a da ga hitno povuče iz procedure.

Venecijanska komisija i OSCE/ODIHR su u spomenutom mišljenju naveli da ovaj nacrt zakona sadrži ozbiljne nedostatke, da je nedorečen, nejasan i u nekim dijelovima dvosmislen. 

Nesrazmjerne kazne

Ustavni stručnjaci Venecijanske komisije i ODIHR-a, istaknuli su da se predloženi zakon samo odnosi na povećanje transparentnosti inozemnog financiranja, “što samo po sebi ne predstavlja legitiman cilj u skladu s međunarodnim instrumentima”.
Neprofitnim organizacijama prijeti se i sankcijama, uključujući mogućnost zabrane rada.

Kako je navedeno u zajedničkom mišljenju, propisane kazne nerazmjerne su te prekomjerno ograničavaju pravo na slobodu udruživanja i slobodu izražavanja.