Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasan stav

Evropska komisija piše Milanu Tegeltiji: Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati

milan tegeltija – face tv

Vjerujemo da će VSTV izvršiti svoje dužnosti proaktivno i sa odlučnošću da ojača integritet u svim procedurama izbora i imenovanja, poručili su iz EK

Dragi predsjedniče,

Dozvolite mi da naglasim da se Evropska komisija ne bavi bilo kakvim odlukama o izboru ili imenovanju koje se tiču određenih kandidata na pozicije u institucijama i administraciji Bosne i Hercegovine. U kontekstu procesa evropskih integracija BiH, Evropska komisija vrši monitoring usklađenosti Bosne i Hercegovine sa relevantnim standardima čija implementacija u konkretnim slučajevima je isključiva odgovornost domaćih nadležnih vlasti.

U vezi sa sukobom interesa u pravosuđu, želim podsjetiti da su Mišljenje Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU i prateći analitički izvještaj jasno preporučili jačanje integriteta i prevencije sukoba interesa, uključujući i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) kao jedinstvenom upravljačkom tijelu odgovornom za osiguravanje nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca.

Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati, posebno kod bilo kojeg imenovanja i procedura izbora. Važno je da se izbjegne čak i puka percepcija prednosti u odnosu na druge kandidate. Kandidat za poziciju koji je ili ostaje član tijela koje predlaže kandidate na tu poziciju, jeste sukob interesa. Ovo se također primjenjuje na ulogu VSTV-a u izboru kandidata na pozicije sudija pri entitetskim ustavnim sudovima, a koje treba provesti povinujući se najvišim proceduralnim i suštinskim standardima.

Dozvolite mi da Vas uputim na savjet višeg pravnog savjetnika kojeg smo rasporedili u Vašoj instituciji, prof. Jens Woelka, koji je dao na sjednici Vijeća još u junu i koji je ponovljen na septembarskoj sjednici. Potičemo Vas da u potpunosti iskoristite ekspertizu prof. Woelka u ovakvim slučajevima.

Vjerujemo da će VSTV izvršiti svoje dužnosti proaktivno i sa odlučnošću da ojača integritet u svim procedurama izbora i imenovanja. Također želimo iskoristiti priliku da Vas podsjetimo na zajedničko pismo EU, SAD i OSCE od 28. maja 2019. godine, u kojem je podcrtana potreba da se hitno popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije kako bi ostao potpuno operativan.

Iskreno,

Michaela Matuella