Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska ljevica podržava ujedinjenje ljevice u BiH

magazinovic-pes

Član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović boravio je Briselu gdje je učestvovao u radu sjednice Predsjedništva PES-a.

Bila je to prilika da rukovodstvo PES-a bude informisano o političkim dešavanjima u BiH, s posebnim akcentom na proces saradnje lijevo orijentisanih stranaka, te moguće ujedinjenje, odnosno zajednički nastup ljevice na izborima 2018. godine.

SDP u tom procesu ima otvorenu podršku PES-a, ali i sestrinskih stranaka širom Evrope, te može računati i na konkretnu pomoć, saopćeno je iz te stranke.

Predsjedništvo PES-a je posebnu pažnju posvetilo analizi aktivnosti na promociji Evropskog plana za mlade, sveobuhvatnog projekta kojim socijaldemokrate žele značajno povećanje ulaganja za mlade, a posebno za zapošljavanje, obrazovanje, dječija prava i kulturu.

– Važno je naglasiti da u ovoj velikoj evropskoj kampanji, na poziv rukovodstva PES-a, iako dolazi iz države koja nije članica EU, učestvuje i SDP BiH. Ovom kampanjom u BiH se ilustruje jedna od korisnih strana članstva BiH u EU za mlade ljude, ali se istovremeno skreće pažnja političarima na vlasti da dok se oni svađaju, vrijeme prolazi, a time i prilika da BiH postane država u kojoj mladi ljudi imaju priliku za pristojan život. Vođenjem ove kampanje SDP će barem na kratko vrijeme BiH učiniti dijelom EU – istaknuto je u saopćenju.

Boravak u Briselu, Magazinović je iskoristio i za prisustvo godišnjoj skupštini Evropskog foruma za solidarnost i demokratiju gdje je pozvan da govori o temi evropskih integracija u zemljama zapadnog Balkana, ali i da učestvuje u analizi dosadašnjih aktivnosti ove fondacije na području jugoistočne Evrope, te planovima za naredni period.

Pored toga, Magazinović je održao i niz bilateralnih susreta s predstavnicima lijevo orijentisanih organizacija, fondacija i sestrinskih stranaka. Tom prilikom je potvrđena nesporna podrška SDP-u kao jednom od stubova građanskog društva u BiH, saopćeno je iz SDPBiH.