Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

ng_trgovina_ljudima-2

Trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, te predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantiranih međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini realizovane su značajne pozitivne promjene u pravcu harmonizacije pravnog okvira sa međunarodnim konvencijama koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS (MFS-EMMAUS), kroz svoje dugogodišnje djelovanje i inovativne aktivnosti u oblasti suzbijanja i prevencije trgovine ljudima, te izgradnje kapaciteta profesionalaca i podizanja svijesti šire javnosti, pomaže borbu države protiv ovog fenomena. U posljednjih nekoliko godina uočeno je povećanje broja žrtava trgovine ljudima koji su državljani BiH, posebno maloljetnika koji su žrtve radne eksploatacije i prisilnog prosjačenja. U tom cilju MFS-EMMAUS je kreirao i mobilnu aplikaciju “BAN Human Trafficking” koja je nastala u cilju edukacije šire javnosti, posebno mladih, o problemu trgovine ljudima i prevencije ovog oblika kriminala u okviru regionalnog projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“, koji podržava Evropska unija.

ng_trgovina_ljudima-1

Kroz interaktivnu igricu i kviz korisnici će se moći upoznati sa različitim oblicima trgovine ljudima. Upoznajući se sa potencijalnim opasnostima, korisnici će moći prepoznati slične situacije u stvarnom životu i tako zaštititi sebe i ljude u svojoj okolini. Također, bolje razumijevanje iskustava žrtava trgovine ljudima treba da doprinese smanjenju diskriminacije i poboljšanja položaja žrtava.

MFS-EMMAUS će u suradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama realizirati i edukativne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u različitim gradovima u BiH, za djecu školskog uzrasta, njihove roditelje, te nastavno osoblje. Za vrijeme edukativnih aktivnosti u školama učenici/e će uz pomoć profesora/ica informatike moći da se upoznaju sa funkcijama BAN mobilne aplikacije, te da isprobaju korištenje iste.

Također, ove godine MFS-EMMAUS učestvuje i u kampanji „Konačno pravda“ kojom na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, organizacije civilnog društva iz cijele Europe okupljene oko problema trgovine ljudima, pozivaju sve europske vlade da sprovedu deset akcionih tačaka (u prilogu), kako bi žrtvama trgovine ljudima osigurale pristup pravu na kompenzaciju i uklonile sve prepreke koje žrtve sprečavaju u ostvarivanju tog prava.