Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upozorenje vlastima

Evropski komitet uočio veliki problem u bh. zatvorima: Policija zlostavlja zatvorenike!

Zenica: Samica u zatvoru
Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL

Iz izvještaja: Zatvorenici u zatvorima Mostar, Sarajevo i Zenica) zaključani su u ćelijama više od 22 sata dnevno

Evropski komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) danas je objavio izvještaj o svojoj ad hoc posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) zajedno sa odgovorom nadležnih organa.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Zlostavljanje pritvorenih osoba i dalje je ozbiljan problem koji zahtijeva djelovanje organa BiH, kažu u Komitetu, ističući nedostatak efikasne reakcije na prethodne preporuke.

Tokom posjete, delegacija CPT-a je ispitala postupanje različitih policijskih agencija prema licima lišenim slobode, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, te efikasnost tužilačkih istraga o navodima o zlostavljanju od policije. Delegacija je također ispitala postupanje prema pritvorenicima u četiri zatvorske ustanove u okviru ministarstava pravde FBiH i državnog ministarstva pravde.

Kao i tokom prethodne posjete 2019. godine, CPT je ponovo dobio brojne navode o fizičkom maltretiranju pritvorenih osoba i to od policijskih službenika, posebno od Policije Kantona Sarajevo.

-One su se uglavnom sastojale od šamara, udaraca, udaraca i udaraca pendrecima i kundacima službenog oružja koje su policajci nanosili osumnjičenim za kriminal, bilo u trenutku hapšenja ili tokom ispitivanja. Izvještaj opisuje nekoliko specifičnih pojedinačnih slučajeva, potkrijepljenih medicinskim dokazima – kaže se u izvještaju.

CPT smatra da ozbiljan problem zahtijeva snažnu akciju bh. vlasti, uključujući zvaničnu izjavu na najvišem političkom nivou u kojoj se izražava politika nulte tolerancije prema nedoličnom ponašanju policije, ciljane aktivnosti obuke o profesionalnom ispitivanju osumnjičenih za kriminal, te uvođenje audio-video elektronski snimak svih policijskih razgovora.

-Detaljna procjena tužilačkih i administrativnih istraga o navodima o zlostavljanju pokazala je da se u brojnim slučajevima takve istrage ne mogu smatrati djelotvornim, posebno s obzirom na njihovu neažurnost i nepotpunost. CPT je posebno primijetio nedostatak proaktivnog djelovanja tužilaca u korištenju posebnih istražnih mjera i formalistički pristup u njihovoj komunikaciji i saradnji sa policijom. Komitet preporučuje da Visoki sudski i tužilački savet donese obavezujuće uputstvo o metodologiji istraga u slučajevima navodnog zlostavljanja od strane policije – navodi Evropski komitet.

Što se tiče pravnih mjera zaštite od zlostavljanja, kako navode, moraju se preduzeti mjere da se garantuje pravo na pristup advokatu od samog početka pritvora i da se osigura da se ljekarski pregledi pritvorenih lica u bolnicama uvijek obavljaju van saslušanja policijskih službenika.

-CPT još jednom preporučuje da se preduzmu koraci kako bi se osiguralo da sve policijske ćelije budu u skladu sa minimalnim zahtjevima u pogledu veličine, stanja popravke, čistoće i osvjetljenja. Osim toga, licima pritvorenim u policijskom pritvoru treba ponuditi najmanje jedan topli obrok dnevno. Komitet je i dalje kritičan prema činjenici da su, izuzev Državnog zatvora, u ostalim posjećenim zatvorima (zatvori Mostar, Sarajevo i Zenica), pritvorenici i dalje bili zaključani u ćelijama više od 22 sata dnevno za mjesecima bez ikakvih svrsishodnih aktivnosti u ponudi. Nadalje, treba uvesti rodno specifičan pristup za žene u istražnom pritvoru kako bi se nadoknadile duge periode de facto samice kojima su podvrgnute – kaže se u izvještaju.

Mali napredak je postignut u pružanju zdravstvene zaštite pritvorenicima u istražnom postupku, zaključuje se u izvještaju. Po mišljenju Komiteta, ministarstva pravde i zdravstva FBiH treba da rade zajedno kako bi osigurali da svaki pritvorenik koji je tek primljen u zatvor prođe brz i detaljan medicinski pregled, uključujući skrining na prenosive bolesti. U svom odgovoru, vlasti Bosne i Hercegovine dale su informacije o mjerama koje su poduzete kao odgovor na preporuke CPT-a.