Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usvojena rezolucija

Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom. BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU

Evropski parlament ponovo je pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku predsjedniku entiteta Republika Srpska kao i drugim “destabilizirajućim akterima” u Bosni i Hercegovini, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini.

U rezoluciji također osuđuju “opetovanu huškačku retoriku i secesionističke zakone i politike vodstva entiteta Republike Srpske, uključujući proslavu neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara 2024.”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali ne i Evropske unije.

“Direktan napad na ustavni poredak BiH”

Evropski parlament je u više navrata zatražio uvođenje sankcija protiv predsednika RS-a.

Početkom jula prošle godine upućeno je pismo nadležnima u evropskim institucijama. Pismo je između ostalog potpisao i predsjednik spoljnopolitičkog komiteta, a najoštrije su osudili usvajanje zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, što je, kako se kaže “predstavljalo direktan napad na ustavni poredak BiH i eklatantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

U rezoluciji se također osuđuje teroristički napad na kosovske policijske službenike 24. septembra 2023. u Banjskoj na sjeveru Kosova, te se podržava normalizacija odnosa između Kosova i Srbije i razvoj dijaloga između Beograda i Prištine.

Osim pozivanja na uvođenje sankcija u Rezoluciji Evropskog parlamenta od 28. februara o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike pozivaju se politički lideri BiH da provedu opsežan skup reformi, uključujući i izborne “u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njezinu ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s BiH.”

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta

Zastupnici su također pozdravili odluku Evropskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom “čim bude postignut potreban nivo usklađenosti s kriterijima za članstvo”.

Rezolucijom se pozdravlja i činjenica da je “ruska agresija na Ukrajinu potaknula EU da ponovno da prioritet svojoj politici proširenja.”

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su prošlog decembra da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom. BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU, navodi Radio Slobodna Evropa.