Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski pokret: Glasati za kandidate koji u prioritetima imaju EU integracije

izbori-bih

vropski pokret u BiH, neposredno pred izbornu šutnju, poziva sve građanke i građane Bosne i Hercegovine sa pravom glasa da u nedjelju, 7. oktobra, u što većem broju izađu na opšte izbore, jer je to osnovno pravo, ali i obaveza svakog čestitog, karakternog i punoljetnog stanovnika ove države.

– Kao apsolutno apolitična nevladina organizacija, nemamo svoje političke favorite, ali kako i priliči liderskoj organizaciji za lobiranje za pristupanje i ulazak BiH u EU, glasače pozivamo da svoje povjerenje poklone i glas daju onim političkim subjektima koji u svojim programima pri vrhu imaju ubrzanje proces EU integracija, odnosno evropsku perspektivu i budućnost naših naroda, građanki i građana, a posebno mladih i generacija, koje će poslije nas doći – navodi se u saopćenju ove organizacije.

Kažu da budi nadu da su neki od subjekata u svojim izbornim sloganima i plakatama vidno istakli evropska obilježja i svoju opredijeljenost u mnogo većem obimu nego je to bio slučaj ranijih godina, te da će birači ovaj puta više gledati i glasati prema budućnosti, a ne unazad za prošlost, sukobe i zaplašivanje drugoga i drugačijeg.

– Posebno pozivamo mlade, koji su, nažalost, najpasivnija i najnezainteresiranija društvena populacija, da uzmu stvari u svoje ruke, te da izađu na izbore, i glasajući za promjene, nove projekte i budućnost, prestanu puste sne o odlasku iz BiH sanjati, nego da preuzmu odgovornost i prema svojim potrebama urede novu, moderniju i evropsku Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju.