Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rim

Evropski socijalisti podržavaju otvaranje pregovora sa BiH

Ivan Boban i predsjedavajući Kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović
FOTO: PES
Ivan Boban i Saša Magazinović

Na Kongresu je izabran zajednički kandidat evropskih socijalista za nadolazeće evropske izbore i usvojen je Manifest

Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koju čine potpredsjednik Ivan Boban i predsjedavajući Kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović, učestvuje na Kongresu Partije Evropskih Socijalista (PES) koji se održava u Rimu. 

Na Kongresu je izabran zajednički kandidat evropskih socijalista za nadolazeće evropske izbore i usvojen je Manifest, dokument sa političkim stavovima i opredjeljenjima evropske ljevice za naredni period.  

PES izabrao Nicolasa Schmidta

Za zajedničkog kandidata PES je izabrao Nicolasa Schmidta, trenutnog povjerenika za rad i socijalna prava. Radi se o iskusnom političaru koji ima rezultate u izgradnji jače, pravednije i održivije Evrope. Unaprijedio je rad Evropske komisije na zaštiti ljudi tokom višestrukih kriza sa kojima se suočava Evropa, kako bi vrijednost i dostojanstvo rada bilo u prvom planu, kako bi se osiguralo da se rad isplati i kako bi se pružile jednake mogućnosti i socijalna uključenost.

Kongres PES-a je usvojio i Manifest „Evropa kakvu želimo“ u kome je dio posvećen temi proširenja EU. U dokumentu se navodi da PES podržava otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, kao i evropske aspiracije Gruzije. Evropski socijalisti u potpunosti podržavaju proširenje EU smatrajući da ovaj proces donosi demokratiju, prosperitet i sigurnost. Osim toga, evropski socijalisti su zauzeli jasan stav da žele implementirati efektivnu politiku proširenja, počevši od Zapadnog Balkana.

Vrlo je značajno da se od strane jedne od najjačih političkih grupa u Evropi navodi podrška otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, što je od izuzetnog značaja u ovom trenutku kada o tome treba biti donesena konačna odluka. 

Jednako je i važan stav da proširenje EU ne treba čekati unutrašnje reforme u EU nego da to trebaju biti dva paralelna procesa. Evropski socijalisti se zalažu i za jačanje uloge Evropskog parlamenta i Evropske komisije koji trebaju čuvati demokratiju, jačati ekonomiju, raditi na očuvanju okoliša i unaprijeđenju socijalnog modela. 

Magazinović govornika na panelu „Momentum za demokratiju na Zapadnom Balkanu“

Magazinović je bio je jedan od govornika na panelu „Momentum za demokratiju na Zapadnom Balkanu“, koji je održan u sjedištu Socijalističke partije Italije u Rimu, a u organizaciji su učestvovali i Demokratska partija Italije, Evropski forum za demokratiju i solidarnost i Gender mreža Jugoistočne Evrope. Ovaj događaj, kome su prisustvovali predstavnici nacionalnih parlamenata i vlada, Parlamenta EU, Vijeća Evrope, političkih stranaka i nevladinih organizacija održan je kao dio programa održavanja Kongresa PES-a za izbor kandidata uoči evropskih izbora.

Pored učešća u rednom dijelu Kongresa, delegacija SDP BiH je imala niz susreta sa predstavnicima sestrinskih partija, ali i zastupnicima iz Evropskog Parlamenta i predstavnicima nacionalnih parlamenata i vlada.