posjeta bih

Evropski Zeleni stigli u Sarajevo: Sutra ćemo u RS u kojoj Dodik koketira sa Putinom

zeleni (1)
FOTO: TV N1

Nakon posjete Sarajevu, delegacija ide ka Banjoj Luci, gdje bi se trebali sastati sa predstavnicima vlasti i opozicije u RS-u

Danas je u posjetu Bosni i Hercegovini stigla delegacija evropske grupacije “Zelenih”, javlja TV N1.

Delegaciju čini njemačka predstavnica u Evropskom parlamentu Viola von Cramon, njemački poslanik u Bundestagu Boris Mijatović i europarlamentarka iz nizozemske Tineke Strik. Oni su posjetili Vijećnicu i prošetali Baščaršijom.

Delegacija će održati sastanke u Predsjedništvu BiH, a onda će uslijediti razgovori sa predstavnicima nevladinog sektora.

– Mi, barem u Evropskom parlamentu, uvijek navodimo da u slučaju da Moldavija i Ukrajina dobiju status kandidata moramo dati nešto i Zapadnom Balkanu da pokažemo da možemo biti shvaćeni kao kredibilni, da povjerenje u nas nije potpuno izgubljeno – kazala je Von Cramon.

Nakon posjete Sarajevu, delegacija ide ka Banjoj Luci, gdje bi se trebali sastati sa predstavnicima vlasti i opozicije u RS-u.

– Sutra ćemo posjetiti RS u kojoj lider Dodik koketira sa Putinom, raspiruje etničke sukobe i prijeti podjelama. Za ohrabrenje manje glasnih, ali pozitivnih snaga – poručila je Strik.