Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fabrika akumulatora u Potočarima 20 godina nakon genocida (FOTO)

BiH

armin durgut patria2

Fotoreporter agencije Patria Armin Durgut napravio je nekoliko fotografija u Fabrici akumulatora u Potočarima 48 sati prije nego će na ovom mjestu biti obilježena 20. godišnjica od najvećeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

U ovoj zgradi 1994. i 1995. godine bio je smješten holandski bataljon UNPROFOR-a. Hiljade Srebreničana nadalo se da će pomoć dobiti upravo sa ovog mjesta, ali to se nije desilo.

Površina fabrike iznosi oko 120.000 kvadratnih metara, što je bilo dovoljno za sklonište svih izbjeglih Bošnjaka iz Srebrenice i okolnih mjesta. Ipak, Holanđani su u fabriku primili tek između 5.000 i 6.000 ljudi, a ostalih 20.000 su ostali izvan ograde, na milost i nemilost srpskih snaga.

Vojska pod komandom  Ratka Mladića došla je iz dva pravca, nakon čega je uslijedilo masovno ubijanje ranjenih, muškaraca, žena, djece i starih.

Fabrika je danas pretvorena u svojevrstan muzej u kojem su izložene fotografije, umjetničke slike i predmeti koji imaju veze sa genocidom u Srebrenici.