fedralni premijer

Fadil Novalić na Facebooku pokušao objasniti novi zakon o porezu

Sarajevo: Fadil Novalić održao konferenciju za medije
18.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kako je naveo, porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je istakao kako se novim zakonom federalni porez na nasljedstvo neće plaćati.

Kako je naveo, porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona.

“Prijedlog federalnog zakona predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo”, napisao je Novalić.

Prema njegovim riječima, čak i ako postoji poresko oslobađanje po propisu kantona, porez se neće plaćati po zakonu Federacije BiH.

“Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja”, naveo je Novalić.

Najbliži srodnici, to jeste prvi nasljedni red, najčešće su oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, a kao primjer je naveo da, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni ni federalni porez.

“Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili u nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez. Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominje u Prijedlogu zakona o porezu na dohodak je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne treba plaćati federalni porez”, zaključio je Novalić.