Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši premijer

Fadil Novalić ni danas nije otišao u zatvor, poznato i zbog čega

novalic sud
Foto: BIRN

Molbu će razmotriti Komisija za pomilovanje, a potom će izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje

Fadil Novalić danas nije otišao na odsluženje četverogodišnje zatvorske kazne s obzirom da njegova odbrana ima pravo uložiti žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Naime, žalba odgađa izvršenje kazne, a nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

Kako je ranije saopšteno, iz Ministarstvo pravde BiH su potvrdili da su zaprimili molbu za pomilovanje bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u vrijeme pandemije koronavirusa.

Predsjedništvo BiH o pomilovanju

Molbu će razmotriti Komisija za pomilovanje, a potom će izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

Predsjedništvo BiH, prema Zakonu o pomilovanju, može osuđenim licima dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine ili drugi sud u BiH na koji je s državnog nivoa preneseno vođenje postupka. Prema Zakonu, Predsjedništvo daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečenu kaznu blažom kaznom ili uvjetnom osudom, te određuje brisanje osude. Iz Zakona su izuzeta djela genocida i ratnih zločina.

Apelaciono vijeće Državnog suda krajem januara je potvrdilo presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Odbijene molbe

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević ovom presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Sud je ranije odbio molbe Hodžića, Solaka i Novalića za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

Hodžić je uložio žalbu na odluku kojom mu je odbijena odgoda izvršenja kazne zatvora, saopćeno je ranije iz Državnog suda.