Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomska politika Vlade FBiH

Fadil Novalić opraštao dugove i firmama koje su poslovale s profitom

fadil-novalic

Na listi onih kojima su otpisana „nenaplativa“ dugovanja je i firma ZDI-produkt d.o.o. iz Širokog Brijega, poznata po tome što se nalazila u istim prostorijama i bavila se istim djelatnostima kao i mesna industrija Lijanović d.o.o.

Na sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 12.12.2018. godine donesena je „odluka o otpisu nenaplativih potraživanja iz prethodnih godina Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine“. Ukupan iznos dugovanja viši je od 20 hiljada maraka, piše Žurnal.

Među preduzećima kojima se opraštaju „nenaplativa“ dugovanja je Elektroprivreda BiH, ali i mnoge privatne firme, među kojima i one koje su u godinama kada su napravljena „nenaplativa“ dugovanja prema dostupnim podacima poslovale s profitom.

Firmi Promax pictures d.o.o. Sarajevo Vlada Federacije BiH otpisala je „nenaplativi“ dug od 171,00 KM za 2015. godinu iako je ista godina za ovu firmu završena sa dobiti od 30.965 maraka.

Empirija x d.o.o. Sarajevo 2015. godine Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH ostala je dužna 1.119 maraka. Vlada FBiH zanemarila je sveukupnu dobit ove firme u 2015. godini od 37.350 maraka i oprostila dugovanja.

Na listi onih kojima su otpisana „nenaplativa“ dugovanja je i firma ZDI-produkt d.o.o. iz Širokog Brijega. Uprkos dobiti od 76.108 maraka u 2013. godini Vlada FBiH otpisala im je 1.057 maraka.

Inače, firma ZDI produkt poznata je po tome što se nalazila u istim prostorijama i bavila se istim djelatnostima kao i mesna industrija Lijanović d.o.o. porodice Lijanović. U vrijeme kada je suvlasnik Lijanović d.o.o. i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Jerko Ivanović Lijanović firma ZDI produkt dobijala je poticaje ministarstva, a ministar Lijanović sve je pravdao kazavši da „zbog toga što se firma ZDI nalazi u istim prostorijama i bavi istom djelatnošću kao i njegova firma, ne smije biti diskriminirana“.