Hitna sjednica Vlade FBiH

Fadil Novalić požurio sazvati sjednicu Skupštine dioničara Ginexa

Sarajevo: Nakon prvostupanjske presude, federalni premijer Novalić pojavio se na sjednici Vlade Federeacije BiH
06.04.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dan nakon prvostupanjske presude u kojoj je federalni premijer Fadil Novalic osudjen na 4 godine zatvora, on se pojavio na poslu, na sjednici Vlade Federacije BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jasno je da se u jeku procesa formiranja nove vlasti u FBiH premijeru Novaliću žuri da u strukture odlučivanja u Ginexu postavi ljude čije je imenovanje on “aminovao” i da, na taj način, zadrži poluge kontrole u toj kompaniji

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Fadilom Novalićem održala je jučer hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku o neposrednom sazivanju vanredne Skupštine dioničara Privrednog društva Unis “Ginex” d.d. Goražde.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/ Fokus.ba

Sjednica je planirana za 14. april ove godine, a predviđenim dnevnim redom trebala bi biti izabrana radna tijela Skupštine Društva, predsjednik društva, kao i zapisničar i dva ovjerivača zapisnika.

Faksimil Odluke Vlade FBiH o sazivanju sjednice Skupštine dioničara Ginexa

No, za Novalića je najvažnije da Skupština imenuje Mirsada Dučića, za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora, ispred državnog kapitala. Vlada FBiH, koja je većinski vlasnik Ginexa, je još 2. februara dala saglasnost da Dučić bude imenovan u NO Ginexa, a tada je razriješila Mehu Delju s te pozicije.

Međutim, Skupština Ginexa još uvijek nije potvrdila razrješenje Delje, niti imenovanje Dučića, iako je u martu bilo pokušaja da se zakaže sjednica tog tijela, ali su mali dioničari spornim smatrali to što ih Vlada FBiH nije detaljnije upoznala s biografijom Dučića kojeg žele postaviti u NO jedne od najuspješnijih firmi iz oblasti namjenske industrije u BiH.

Za neke dioničare je upitna i smjena Mehe Delje, jer tvrde da je ona nezakonita i da mu mandat prema rješenju Komisije za vrijednosne papire ističe tek krajem 2025. godine.

Jasno je da se u jeku procesa formiranja nove vlasti u FBiH premijeru Novaliću žuri da u strukture odlučivanja u Ginexu postavi ljude čije je imenovanje on “aminovao” i da na taj način, u slučaju i da ostane na premijerskoj funkciji ili da bude morao otići, zadrži poluge kontrole u toj kompaniji.

Fokus je ovih dana već pisao o tome kakav je interes Novalića da u vezi s Ginexom budu izglasani prijedlozi koji su toj kompaniji upućeni iz njegovog Ureda prošle godine, a koji se odnose na saradnju s jednom katarskom firmom, a koja bi išla na štetu goraždanske kompanije.

Koliko je Novalić požurio sa sazivanjem Skupštine – osim što to dokazuje jučerašnja, hitna telefonska sjednica Vlade FBiH čija je jedina tačka dnevnog reda bilo sazivanje te sjednice – govori i podatak da oni koji su obavještenje o ovoj odluci požurili jučer poslati jednim dnevnim novinama, nisu ni primijetili da su umjesto 14.04. 2023., kao datum održavanja sjednice Skupštine Ginexa naveli pogrešan datum, 14.03.2023. godine.

S obzirom na tu grešku, obavještenje će morati biti objavljeno u ispravnoj formi, a za sada je nejasno ko će platiti troškove duple objave.

Sudeći prema dosadašnjoj praksi, najvjerojatnije će i ova greška biti plaćena novcem poreskih obveznika.