Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon tromjesečne pauze

Fadil Novalić vraća se u optuženičku klupu s osvojenim mandatom, ali i s pozicijom na “crnoj listi” SAD-a

Sarajevo: Dolazak na suđenje za aferu “Respiratori”
13.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Federalni premijer Fadil Novalic dolazi na sudjenje na Sud Bosne i Hercegovine zbog nabave 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U nastavku procesa u ovom mjesecu bi se, barem sudeći prema ranijim najavama, pred Sudom BiH trebao konačno pojaviti vještak Tužilaštva BiH, stručnjak iz Italije koji će iznijeti svoj nalaz o namjeni respiratora ACM812 A

Pred Sudom BiH za srijedu 12. oktobra, zakazan je nastavak suđenja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta. Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

S. DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

VJEŠTAK IZ ITALIJE

Bit će to prvo ročište nakon 13. jula kada je i najavljena pauza u ovom predmetu, koja je trajala skoro tri mjeseca. Pred Sudom BiH kao razlozi za pauzu navedeni su kolektivni godišnji odmor u ovoj pravosudnoj instituciji kao i opravdano odsustvo jedne od advokatica odbrane optuženih. U javnosti se špekuliralo s tim da je tromjesečna pauza u ovom procesu napravljena i zbog proteklih općih izbora na kojima je optuženi premijer FBiH Fadil Novalić bio kandidat SDA za Parlament FBiH.

Pauza u suđenju omogućila je Novaliću da nesmetano vodi svoju izbornu kampanju i odmoran od suđenja uđe u izbornu kampanju i izbore na kojima je osvojio mandat u Parlamentu FBiH.

Osim s osvojenim mandatom Novalić će ponovo na optuženičku klupu sjesti i kao osoba koja je u međuvremenu završila na “cnoj listi”, na koju ga je uvrstilo Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvodeći na taj način sankcije Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa.

U nastavku procesa u ovom mjesecu bi se, barem sudeći prema ranijim najavama, pred Sudom BiH trebao konačno pojaviti vještak Tužilaštva BiH, stručnjak iz Italije koji će iznijeti svoj nalaz o namjeni respiratora ACM812 A. Još početkom 2021. kada je počelo suđenje optuženima za nabavku respiratora, ovaj vještak je bio voljan svjedočiti putem video linka, ali tadašnja predsjedavajuća Sudskog vijeća u ovom predmetu Džemila Begović koja je u međuvremenu otišla u penziju, u više navrata je kazala da Sud BiH nije uspio putem međunarodne pravne pomoći omogućiti ovo svjedočenje.

Ovaj vještak je, prema tvrdnjama iz Tužilaštva BiH, bio voljan i ranije doći da uživo pred Sudom BiH iznese svoj nalaz o respiratorima ACM812A, ali termini koji su njemu odgovarali nisu se poklapali s onima koje je Sud BiH planirao za ročišta u ovom procesu.

U konačnici, u julu je rečeno da vještak dolazi pred Sud BiH u oktobru.

U dosadašnjem toku suđenja Novaliću i ostalima saslušano je desetine svjedoka Tužilaštva BiH, prikazan je veliki broj dokumenata i prepiske glavnih aktera nabavke respiratora, a u toku je izvođenje svjedoka odbrane optuženih.

Od kada je počelo suđenje u ovom predmetu javnost je mogla vidjeti kako je tekao dogovor između Fikreta Hodžića i premijera Novalića i njegovih saradnika o nabavci respiratora.

Do sada je poznato da je Hodžić u martu 2021. godine poslao SMS premijeru Novaliću u kojem je pisalo: “Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se”.

Pretpostavka je da je “Asim iz poruke” u stvari Asim Sarajlić, koji se ranije na pitanje da li je riječ o njemu očitovao “da ima raznih Asima”.

Prema dokazima Tužilaštva BiH prikazanim ranije u sudnici, Novalić i Hodžić su se nakon tog SMS-a čuli telefonski, a potom je Hodžić na privatni e-mail uputio Novaliću ponudu za respiratore, koje je Novalić potom proslijedio na e-mail svog ureda. Nakon toga, komunikaciju s Hodžićem je preuzela Novalićeva sekretarica Bahra Džaka, koja je i svjedočila u ovom predmetu.

Iz dosadašnjeg toka suđenja i prikazanih dokaza vidljivo je da se nabavka respiratora vrijednih 10,5 miliona KM dogovarala u uskom krugu ljudi bliskih Novaliću, da za nabavku nisu konsultirane zvanične institucije, niti njihovi stručnjaci i da je Hodžić imao privilegiran položaj u odnosu na druge ponuđače za nabavku medicinske opreme i sredstava.

BOLNICE NE KORISTE RESPIRATORE ACM812

Prema onom što se do sada vidjelo i čulo u sudnici, faktički Hodžić je prvo izabran za dobavljača respiratora, na račun njegove firme uplaćeno je oko 10,5 miliona KM, pa je on tek onda krenuo u potragu za ovim medicinskim sredstvima.

Poseban akcenat, kada su respiratori ACM812 A u pitanju je njihova namjena i primjena na pacijentima oboljelim od Covid 19 i općenito upotreba ovih medicinskih sredstava u jedinicama intenzivne njege, a zbog čega su i nabavljeni.

Sve bolnice i klinički centri u FBiH koji su preuzeli respiratore ACM812 A , izuzev KUCUS-a koji nije odgovorio na naš upit, ranije su za Fokus potvrdili da ne koriste ove uređaje. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a kada je svjedočila u martu 2021.u ovom predmetu kazala je da respiratori ACM812 A “spašavaju živote” i potvrdila da ih je KCUS tada koristio.

A, iz Županijske bolnice u Orašju dr. Ahmet Hamamdžić, specijalista anestezije i reanimacije i dr. Marko Vukić, specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja ranije su za Fokus naveli da su pokušali koristiti respiratore ACM812 A, međutim neuspješno.

– Jednom smo ih pokušali koristiti na pacijentu. Taj pokušaj je vrlo brzo završio neuspješno u smislu da je sam respirator bez ikakve najave i potrebe mijenjao zadane parametre i moduse ventilacije. Shodno tome ga smatramo izrazito nepouzdanim i neupotrebljivim za liječenje pacijenata koji zahtijevaju strojnu ventilaciju – naveli su u odgovoru za Fokus specijalisti anestezije u bolnici u Orašju.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.