Fajon: Gašenje javnog RTV servisa u BiH neprihvatljivo za Evropski parlament

BiH

bhrt

Prvi dan konferencije “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” završen je danas panel diskusijama na kojima su obrađene teme trenutnog političkog uređenja za javne servise te samoodrživosti javnog radiotelevizijskog sistema u BiH, dok se svim učesnicima konferencija kao i gledateljima BHT1 direktno iz Strazbura obratila i članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

U svom obraćanju, Fajonova je istakla da je gašenje javnog radiotelevizijskog servisa u Bosni i Hercegovini za Evropski parlament neprihvatljivo.

– Stanje javnog servisa će svakako značajno usporiti proces prijema BiH u EU. Ako se neke stvari uskoro ne promjene, mi ćemo morati poduzeti neke ozbiljnije korake – rekla je Fajon te dodala da je sramno da od vlasti u Bosni i Hercegovini nije dobijen nijedan odgovor na direktne upite evropskih institucija.

Na panel diskusiji o trenutnom političkom uređenju za javne servise, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Nils Muižeineks je rekao da potreba za jakim i nezavisnim javnim servisom nikad nije bila veća, dok je generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre naglasila da Bosna i Hercegovina ne treba kopirati bilo koji evropski model javnog servisa, već na osnovu najboljih evropskih praksi i iskustava ustanoviti sopstveni model.

Međunarodni ekspert za slobodu izražavanja i regulaciju u oblasti medija Juan Barata Mir naveo je da čak i najbolji zakon neće osigurati institucionalnu autonomiju javnog servisa, već da je za tako nešto potrebna politička kultura. Članica Odbora stručnjaka za Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Vijeća Evrope uime Bosne i Hercegovine Hedina Sijerčić iskoristila je priliku da posebno istakne činjenicu da nijedan medij u BiH nema sadržaj koji se saopćava na jezicima nacionalnih manjina i da je to potrebno posebno regulirati.

Tanja Fajon

Učesnici posljednje panel diskusije o temi “Samoodrživost javnog radiotelevizijskog sistema u BiH” koju je moderirao savjetnik Evropske radiodifuzne unije (EBU) Boris Bergant bili su generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, zamjenik generalnog direktora RTRS-a Srđan Džajić, urednik informativnog programa Federalne televizije Željko Tica, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Ivan Vukoja, zastupnica Parlamentarne skupštine BiH Hanka Vajzović te voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope Patrick Penninckx.

Učesnici su se usaglasili da se trenutni Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine iz 2005. godine ne provodi, da nije adekvatan te da ga je potrebno hitno mijenjati.

Konferencija će biti nastavljena sutra panel diskusijom o temi “Prijedlozi za javni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini”, nakon čega će biti usvojeni i zaključci.

Konferencija “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” održava se na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari te u saradnji s Vijećem Evrope i OSCE predstavnikom za slobodu medija, a uz podršku relevantnih međunarodnih institucija. Konferencija je u zgradi BHRT-a okupila više od 100 najrelevantnijih ljudi za opstanak javnog servisa u Bosni i Hercegovini koji će razgovarati o finansijskim, pravnim, etničkim i političkim izazovima s kojima se javni servis susreće te prijedlozima za njegovo daljnje djelovanje i opstanak, saopćili su organizatori.