Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Falsifikovanje certifikata Goethe-Instituta je krivično djelo

njemacka-ambasada

Ambasada SR Njemačke danas je saopćila da će Goethe-Institut krivično teretiti, u okviru bh. sudskih organa, svaku osobu koja priloži falsifikat diplome tog instituta.

Ističu da svi koji prilože falsifikovan certifikat imaju zabranu polaganja ispita u Goethe-Institutu u trajanju od jedne godine, kao i da Ambasada SR Njemačke odbija zahtjeve za vizu osobama koje prilože falisifikovane diplome, te im uvodi dužu zabranu ulaska u Njemačku.

Također, navode da podnosioci zahtjeva za vizu u Ambasadi SR Njemačke često prilažu falsifikovane certifikate Goethe-Instituta prilikom predaje dokumenata, ali da radnici Ambasade redovno zavrašavaju obuke kako bi mogli prepoznati falsifikate, i da falsifikati uvijek budu otkriveni.

– Dokaz o dovoljnom znanju njemačkog jezika je uslov za izdavanje vize za duži boravak u Njemačkoj. Dakle, ispit se može polagati i bez prethodnog pohađanja jezičkog ili pripremnog kursa za ispit. Svi zainteresovani se mogu obratiti Goethe-Institutu u vezi sa pitanjima koja se tiču ispitnih certifikata – saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke.